НОВИНИ

Съвременните генни технологии помагат в борбата с рака

Съвременните генни технологии могат да помогнат за раждането на ново поколение с по-малък риск от развитието на онкологични заболявания. Според учените и в момента е напълно възможно да се прецени рискът от развитието на някои онкоболести и тези гени да бъдат избегнати чрез инвитро технологиите. С поглед към близкото бъдеще, последните тенденции срещу онкологичните заболявания, отбелязваме днес международния ден за борба с рака.

Мария Чернева
от Мария Чернева
08:47, 04.02.2018
Чете се за: 01:23 мин.
Още

Всеки ден носи нови и нови познания за рака. Съвсем буквално. Може и да е многолик, но пък хиляди учени по света не го изпускат от поглед и в най-фините му, молекулни механизми. И генетиката днес може дори да хване болестта преди да се е развила. И с огромна доза сигурност може да предвиди бъдещо развитие на рак на гърдата, на яйчниците, дебелото черно, простата и стомаха.

проф. Алексей Савов, началник на Национална генетична лаборатория, Болница „Майчин Дом": По популярните действително са сложнички имат поне 26 отделни гена, които заедно и поотделно и в различна степен са свързани с подобни рискове. Този тип изследвания пак повтарям отново са възможни да се извършват в България, но да кажем употребата им приложението им е все още на много ниско ниво.

Наследствената зависимост от определени мутации е доказана при изследването на милиони жени и мъже в света. Носителството на някои гени носят 90 процента риск от развитие на рак. Заради този риск преди години Анжелина Джоли реши дори да махне яйчниците и гърдите си. Но вече дори не става въпрос да разбереш рисковете са себе си. Изследването за носителство вече е въпрос на грижа за бъдещото поколение.

;
проф. Алексей Савов: Ако една двойка знае, че носят високорисков ген те биха могли да избегнат препредаването му в поколение като се получат ембриони за асистирана репродукция и да се подберат, преди да се върнат за износване само тези ембриони, които не носят високо рисковия ген.

И е напълно възможно това да се случи в България. Друг е въпросът, че гените не се изследват дори за профилактика. Дори когато е ясно че има фамилна обремененост в определени случаи на рак. Така че голямата тежест продължава да носят медикаментите. И непрекъснато се появяват все нови и нови. Някои локализации вече имат дори 10 линия на химиотерапия. Имуноонкотерапията пък даде шанс на нелечимите до сега.

;
проф. д-р Асен Дудов: Национален консултант по медицинска онкология - Стимулират имунитета, който разпознава туморите в определени органи да кажем някои тумори на кожата тъй като те тръгнаха от лечението на този вид тумори от меланомите в последствие се оказаха че имат много добро действие, при туморите - при някои от туморите на бъбрека на пикочния мехур, те разпознават туморните клетки като чужди и ги атакуват по имунен механизъм.

Всичките усилия на науката и медицината биха били напразни, ако всеки един не стане по-отговорен за здравето си. Малка част от онкологичните заболявания са наследствени. Останалите определено зависят от начина на живот и подлежат та профилактика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празник на виното в с. Априлово, Старозагорско
Празник на виното в с. Априлово, Старозагорско
Рушащият се от години стадион „Пловдив“ ще бъде ремонтиран
Рушащият се от години стадион „Пловдив“ ще бъде ремонтиран