НОВИНИ

Пьонгчанг - градът-домакин на Зимните олимпийски игри

Броени дни остават до началото на Зимните олимпийски игри в Република Корея. Церемонията по откриването е на 9 февруари и ще бъде излъчена на живо в ефира на БНТ. Кой е градът, който ще има честта да бъде домакин на най-големия спортен форум? Любопитни факти от историята и местната култура на Пьонгчанг вижте в следващия материал.

bnt avatar logo
от Валерия Видева, БНТ Спорт
08:24, 04.02.2018
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Трети път за щастие!

През 2010-а година Пьонгчанг загуби битката за домакинство от Ванкувър, а през 2014-а от Сочи. Упоритостта на националният олимпийски комитет на Република Корея даде резултат и през 2011-а Пьонгчанг беше избран за домакин на 23-те Зимни олимпийски игри през 2018-а. Разположен в провинция Кануън, част от планинската верига Тебек, на около 180 км източно от столицата на Южна Корея - Сеул, Пьончан е най-малкият град след Лилехамер, който ще приеме олимпийски игри. Страната ще бъде домакин на най-големия спортен форум за втори път след летните олимпийски игри в Сеул през 1988-а година.

;

В провинцията се намират множество будистки храмове, сред които и известният Уолджонгса, основан преди близо 1400 години. Южнокорейците свързват Пьонгчанг с изобилието от картофени полета, орехи и сушен полък, оставен под зимното слънце, за да се превърне в традиционния национален деликатес.

И ако преди години местните са гледали на зимните спортове като забавление и хоби за богатите, то с течение на времето планините и ледените пързалки около Пьонгчанг го превръщат от традиционно сънлив и спокоен град в планински курорт за международни събития, включително и зимните азиатски игри през 1999 г.

Сега общо три зимни курорта и 13 модерни съоръжения ще приемат спиращи дъха състзания. През следващия близо месец Пьонгчанг и съседния Кангнън ще отпразнуват победата и олимпийския дух с призив за обедениние и мир за един по-добър свят.

;

Повече новини от предстоящите Зимни олимпийски игри в Корея четете на спортния информационен сайт на БНТ sport.bnt.bg.

Зрителите на БНТ ще могат да наблюдават на живо най-интересните моменти от Олимпийските игри в южнокорейския град Пьонгчанг, които ще се проведат от 9 до 25 февруари.

;

Градът се намира на едва 80 км от демилитаризираната зона, а в района все още може да се усети копнежа на местните да се отърсят от някогашния образ на Пьонгчанг. Той носи спомени за изоставени въглищни мини и стръмни хълмове, белязани от огради с бодлива тел, бункери и минни полета, чиято цел е била предпазването от инвазията на Северна Корея. Голяма част от живущите там са наследници на бежанци, намерили спасение на Юг по време на Корейската война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Заедно в час“: Призванието да бъдеш учител
„Заедно в час“: Призванието да бъдеш учител
В Бисер няма да отбележат с курбан годишнината от наводнението
В Бисер няма да отбележат с курбан годишнината от наводнението