НОВИНИ

Арестуваха двама професори за корупция в Пловдив

Двама професори от Университета по хранителни технологии в Пловдив са арестувани за корупция. Освен преподавателите, за 72 часа е задържан и техен помощник, който бил посредник в сделките за купуване на изпити. Вторият посредник е освободен с мярка „подписка". Сигналът до прокуратурата е подаден от потърпевши студенти. При обиските разследващите са намерили 150 лева предварително описани банкноти, които били половината от таксата за всеки изпит.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
17:27, 16.05.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Тарифата и начинът на предаване на парите се уговаряли на кафе чрез двамата посредници.

Галин Гавраилов - зам. Окръжен прокурор
Всеки един от обвиняемите са искали по 300 лева за изпит, съответно студент. Дали става въпрос за система ще установяваме допълнително. При извършените обиски по едно от делата е намерена писмена работа на единия студент, предварително подготвена, а по другото дело са намерени пари, които предварително са описани от органите на разследването.

От доста време в студентския съвет в университета идвала информации, че двамата професори намеквали или директно искали финансови стимули срещу положителна оценка на изпитите.

Иво Финков - председател на Студентски съвет в УХТ Пловдив:
Имаше доста сигнали точно срещу тези професори. По принцип тези изпити са трудни, но могат да се вземат с учене и не може от 200 явили се на изпит и 200 да бъдат скъсани.
проф. Кольо Динков - ректор на Университета по хранителни технологии:
Казаха, че към тях са отправени намеци, че има други начини, за да си вземат изпита.

Днес в университета студентите не бяха притеснени от ареста и казаха, че не знаят искането на пари срещу оценка да е популярна практика.

"Не искам да коментирам, съжалявам".
"За първи път чуваме за такива случаи. За сега поне още не".

По обвиненията за подкуп законът предвижда лишаване от свобода до 6 години и глоба до 5 хиляди лева. Ректорът на университета заяви пред БНТ, че ако обвиненията срещу преподавателите се докажат, те ще бъдат дисциплинарно уволнени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп е разкрил секретна информация на Русия?
Тръмп е разкрил секретна информация на Русия?
Строги мерки за сигурност в Кан заради кинофестивала
Строги мерки за сигурност в Кан заради кинофестивала