НОВИНИ

Арестуваха финансовия директор на китайски технологичен гигант

Финансовият директор на китайския технологичен гигант "Хуауей" - Мън Ванчжоу, е арестувана в Канада, по искане на Съединените щати. Китай настоя за незабавното й освобождаване. Подробности за задържането, позициите на Вашингтон, Отава и Пекин, и дали това е началото на сериозен международен скандал със значими икономически последствия - в следващия репортаж.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:48, 06.12.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Мън Ванчжоу - финансов директор на "Хуауей" и дъщеря на основателя на компанията, е била задържана в канадския град Ванкувър по искане на САЩ заради подозрения, че е нарушила американските санкции срещу Иран.

Подробности за ареста не са разгласявани, по искане на самата Ванчжоу. За утре е насрочено съдебното заседание, на което ще се реши дали китайката ще бъде пусната под гаранция.

Китай реагира незабавно и заяви, че задържането на Мън Ванчжоу е "нарушение на човешките права".

Гън Шуан, говорител на министерството на външните работи на Китай: Китай се е обърнал официално към Канада и Съединените щати, и настоява за незабавно изясняване на причините за ареста, незабавно освобождаване на задържаната и опазване на нейните права и интереси.

Канадското министерство на правосъдието потвърди информацията за ареста и утрешното заседание, а Вашингтон отказа коментар по случая, но е известно, че поне от 2016 година "Хуауей" е разследвана за нарушаване на санкции не само срещу Иран, но и срещу Северна Корея.

Задържането се случва на фона на крехкото и временно примирие в търговската война между Китай и САЩ и би могло сериозно да влоши двустранните отношения. Арестът на Мън Ванчжоу е сред най-дискутираните теми в Китай.

За икономическата тежест на "Хуауей" говори и фактът, че след новината за ареста, основните борсови индекси в Европа, и в Азия потънаха, следвайки силния спад от началото на днешната търговия на Уолстрийт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приеха окончателно Закона за личната помощ. Майките премахват палатковия лагер
Приеха окончателно Закона за личната помощ. Майките премахват палатковия лагер
Съдът остави в ареста бившата кметица на Младост и заместничката й
Съдът остави в ареста бившата кметица на "Младост" и заместничката й