НОВИНИ

Арх. Любо Георгиев: Призовавам софиянци да се интересуват какво се строи в града

Устройственият план за изграждане на София предвижда в града да живеят 2,5 милиона души, с един милион повече от сега. Това съобщи директорът на общинското предприятие "Софпроект" арх. Любо Георгиев в предаването на БНТ "Денят започва с Георги Любенов".

bnt avatar logo
от БНТ
09:52, 26.05.2019
6851
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Това показват анализите на фирмата, която е анализирала плана, приет преди 10 г. По време на приемането му водеща е била частната собственост, като не са правени добри регулации на кварталите и не са използвани възможностите за отчуждаване, за да се предвиди изграждане на градинки, училища и улици.

Арх. Любо Георгиев, директор на "Софпроект": Това трябва да ни подейства като отрезвяващ шамар, защото и сега градът се задъхва като инфраструктура.

Според него при изпълнение на плана, на жител ще се падат по 30 кв. метра жилищна площ, като за комфортно съществуване са необходими поне 40 кв. метра.

Георгиев посочи, че проблемът с презаселване е най-сериозен в южните квартали "Стрелбище", "Лозенец" и "Иван Вазов", докато северната част на града винаги е била неглижирана.

Той призова гражданите да се интересуват от устройствените планове и да вземат отношение при обсъждането на ново строителство, защото само така плановете могат да бъдат променяни.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп ще обжалва блокирането на средства за стената на границата с Мексико
Тръмп ще обжалва блокирането на средства за стената на границата с Мексико
​Бившият президент на Jet Airways е арестуван на летището в Мумбай​
​Бившият президент на Jet Airways е арестуван на летището в Мумбай​