НОВИНИ

Враца се сдоби с паметник на режисьора Людмил Кирков

Мраморен паметник на режисьора Людмил Кирков издигнаха във Враца. Кирков е сред най-големите творци в българското кино, създател на 15 култови български филма, между които „Момчето си отива" и „Не си отивай", заснети във Враца.

bnt avatar logo
от Илияна Минковска
10:52, 25.05.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Идеята за създаване на монумента е на инициативен комитет с председател актьорът Филип Трифонов, изиграл главната роля във филма „Момчето си отива" през 1971 г. Модерната визия съчетава формата на кинолента с барелефен портрет на режисьора. Под образа му е монтирана чешма, така че всеки, който се наведе, да отпие от водата и да направи своя символичен поклон пред таланта на Людмил Кирков.

Калин Каменов, кмет на Враца: Така както Людмил Кирков е увековечил Враца във своите филми, така и ние, днешните врачани, направихме необходимото, за да увековечим този голям наш съгражданин заради прекрасното му творчество, което е създал през годините. Това наистина ни прави силни и единни като съграждани, за което много се гордея и ви благодаря.

Песента „Хора и улици" напомни на всички култовата фраза „Една боза от шест" в сцената с Невена Коканова и Филип Трифонов от лентата „Момчето си отива".

Филип Трифонов, актьор: Първо идеята беше от чешмата да тече боза, но казаха: това по-нататък ще стане, сега за откриването да тече вода, а после боза.

Автор на паметника е скулпторът Милен Каменов, а на постамента от бял врачански камък със златни букви са изписани заглавията на неговите 15 незабравими филма - „Оркестър без име", „Селянинът с колелото", „Матриархат" и други.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сериозен интерес към регатата Варна ченъл къп
Сериозен интерес към регатата "Варна ченъл къп"
Започна дългоочакваният основен ремонт на Пантеона на възрожденците в Русе
Започна дългоочакваният основен ремонт на Пантеона на възрожденците в Русе