По нетрадиционен начин пловдивски деца учат за пътната безопасност

Камион в училищен двор в Пловдив стана част от специална кампания, посветена на пътната безопасност. Международната програма „Виждаш ме, виждам те" разяснява на децата реакциите и правилата за движение, когато велосипедисти и тежкотоварни камиони споделят ситуации на пътя.

от Димитър Димитров
09:21, 25.05.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Повече от 50 деца от пловдивското училище „Васил Левски" имаха възможност да влязат в кабината на модерен камион. Да седнат зад волана и с помощта на инструктор сами да открият най-опасните места, в които велосипедистите стават невидими за шофьора.

Веселин Стоянов - управител на транспортна фирма: Автомобилът има определен брой огледала - 6 на брой, и въпреки всичко видимостта на велосипедите до кабината на водача е с известно затруднение. И децата ще разберат много ясно къде не трябва да се позиционират.

Демонстрациите развиват рефлекса на учениците като колоездачи. Дават им различен поглед върху движението. И според педагозите важното е, че това се случва непосредствено преди лятната ваканция.

Гергана Витева - директор СУ „Васил Левски": Те виждат една много различна гледна точка от камиона, защото много трудно е да влезеш в обувките на другия, да се поставиш на негово място, така че идеята е чудесна и смятам, че днес те ще си тръгнат с един друг поглед към безопасността на улицата.

Кампанията е подкрепена от Главна дирекция "Национална полиция" и областните дирекции на Министерството на вътрешните работи. А демонстрацията в Пловдив превърна училищния двор в своеобразен учебен полигон.

инспектор Ботьо Гиргинов - Пътна полиция Пловдив: Тук в реална обстановка, но в защитена среда даваме възможност децата сами да попаднат в конкретна ситуация. По-добре тук, на място, сега да се замислят, да ги предпазим излизайки после извън училищния двор.

Международната образователна програма „Виждам те, виждаш ме" се провежда в 20 страни по света. У нас тя се организира от логистична компания, която всяка година изминава 20 млн. километра.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Учредиха асоциация на розопроизводителите
Учредиха асоциация на розопроизводителите
В Бяла връщат деца на училище с топъл обяд
В Бяла връщат деца на училище с топъл обяд