НОВИНИ

По нетрадиционен начин пловдивски деца учат за пътната безопасност

Камион в училищен двор в Пловдив стана част от специална кампания, посветена на пътната безопасност. Международната програма „Виждаш ме, виждам те" разяснява на децата реакциите и правилата за движение, когато велосипедисти и тежкотоварни камиони споделят ситуации на пътя.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
09:21, 25.05.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Повече от 50 деца от пловдивското училище „Васил Левски" имаха възможност да влязат в кабината на модерен камион. Да седнат зад волана и с помощта на инструктор сами да открият най-опасните места, в които велосипедистите стават невидими за шофьора.

Веселин Стоянов - управител на транспортна фирма: Автомобилът има определен брой огледала - 6 на брой, и въпреки всичко видимостта на велосипедите до кабината на водача е с известно затруднение. И децата ще разберат много ясно къде не трябва да се позиционират.

Демонстрациите развиват рефлекса на учениците като колоездачи. Дават им различен поглед върху движението. И според педагозите важното е, че това се случва непосредствено преди лятната ваканция.

Гергана Витева - директор СУ „Васил Левски": Те виждат една много различна гледна точка от камиона, защото много трудно е да влезеш в обувките на другия, да се поставиш на негово място, така че идеята е чудесна и смятам, че днес те ще си тръгнат с един друг поглед към безопасността на улицата.

Кампанията е подкрепена от Главна дирекция "Национална полиция" и областните дирекции на Министерството на вътрешните работи. А демонстрацията в Пловдив превърна училищния двор в своеобразен учебен полигон.

инспектор Ботьо Гиргинов - Пътна полиция Пловдив: Тук в реална обстановка, но в защитена среда даваме възможност децата сами да попаднат в конкретна ситуация. По-добре тук, на място, сега да се замислят, да ги предпазим излизайки после извън училищния двор.

Международната образователна програма „Виждам те, виждаш ме" се провежда в 20 страни по света. У нас тя се организира от логистична компания, която всяка година изминава 20 млн. километра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учредиха асоциация на розопроизводителите
Учредиха асоциация на розопроизводителите
В Бяла връщат деца на училище с топъл обяд
В Бяла връщат деца на училище с топъл обяд