НОВИНИ

Генералният директор на ЮНЕСКО се включи в тържествата за 24 май

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле също се включи в тържествата по случай 24 май. С премиера Бойко Борисов и с президента Румен Радев тя обсъди развитието на образованието и науката, както и взаимното сътрудничество.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:19, 24.05.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Рано тази сутрин премиерът Бойко Борисов показа на генералния директор на ЮНЕСКО меча и пръстена на хан Кубрат. Двете ценни реликви се съхраняват в Ермитажа в Санкт Петербург и са изложени временно у нас до края на юни. Пред гостите Борисов припомни завета на българския хан за силата на единството и поиска да бъде направена отливка на историческия артефакт.

Бойко Борисов, министър-председател: С това се е правила международната политика тогава. Това е превъплъщението с огнен дух и меч в днешния ден така пеят и децата. Да се кръстоса духа с огнения меч. Тогава вече една нация има сила. Говорили сме с вашето ръководство да разрешите една отливка да има.

По-късно генералният директор на ЮНЕСКО участва в тържествата по случай 24 май.

;
Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО: Езикът е първата среда, в която сме приети. Той е това, чрез което едно дете възприема историята, чрез което едно дете наследява предците си. Езикът е нишката на нашето човечество."

В словото си Одри Азуле заяви, че трябва да се насърчава езиковото многообразие.

Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО: Между подводните камъни, които крият уеднаквяването на човечеството и затварянето му в себе си, културното многообразие ни предлага друг път, този на диалога и знанието. За това аз съм изключително щастлива, че имах възможността да сме тук заедно пред тази библиотека, която е мост между културите и място на провеждане на голям диалог. Честит празник и да живее България.

Одри Азуле посети заедно с президента Румен Радев изложбата в Националната библиотека "Гласът на словото", посветена на 1150 години от успението на Свети Константин-Кирил Философ. Двамата разгледаха и Националния исторически музей.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британският премиер Тереза Мей обяви, че се оттегля
Британският премиер Тереза Мей обяви, че се оттегля
България празнува деня на Светите братя Кирил и Методий
България празнува деня на Светите братя Кирил и Методий