Арх. Здравков: Очакваме до края на май да приключи ремонтът на "Граф Игнатиев"

До края на месец май се очаква да приключи мащабният ремонт на ул. "Граф Игнатиев". Това заяви в Сутрешния блок на БНТ1 главният архитект на София Здравко Здравков. Той гостува с коментар за ремонтите в центъра на столицата, както и предстоящото обновяване на парк Борисова градина.

от БНТ
09:16, 15.05.2019
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Качеството на ремонтите изцяло зависи от няколко фактора -проектна документация, строителен надзор и качество на изпълнителите. Очевидно, все някъде в някое от тези три звена нещо е скъсано. Още от 2013 г ние сме в една ситуация да обясняваме на хората проекта с най малките му детайли, обясни арх. Здравков.

Арх. Здравко Здравков, главен архитект на София: Желанието ни е до края на месец май да приключим работа по ремонта на "Граф Игнатиев". Сериозна е мобилизацията на обекта, има доста забележки, които трябва да бъдат отстранени. Нашето желание е ремонтът да бъде изпълнен качествено и да удовлетворява и нас като възложител на проекта.

Относно удължените срокове на ремонт на централните улици "Шести септември" и "Иван Вазов" заради подмяна на инсталация на дружеството "Топлофикация", Здравков беше категоричен, че вината за това е именно на компанията.

Арх. Здравко Здравков, главен архитект на София: В момента в който започнаха ремонтите, се оказа, че трябва да се промени и шахта на "Топлофикация" на кръстовището на "Иван Вазов" с "Шишман". Оперативен център беше направен още преди две години, имахме срещи със "Софийска вода", ЧЕЗ и "Топлофикация", на които беше заявено, че няма да се правят ремонти. Аз като главен архитект, не се занимавам с координацията на процеса, но те заявиха, че няма да правят ремонти.
;

Арх. Здравков обясни още, че в момента тече конкурса за ремонт на пл. "Света Неделя", за който има 14 кандидата. Апелирам дебата да бъде в ранна фаза на конкурсите, подчерта архитектът.

Относно Борисовата градина, той беше категоричен, че спечелилият проект на арх. Ковачев е най-консервативен и предвижда запазване изцяло на съществуващото в парка.

По въпроса за строителството на два небостъргача в София, арх. Здравков заяви, че такава сграда в квартал "Стрелбище" няма да има и теренът е отреден за озеленяване. По въпроса за спорната сграда в "Лозенец", той обясни, че казусът е от 2007 г., издадена е заповед за спиране на строежа от ДНСК, която собственикът обжалва и сега предстои съдебен процес.

Не ми оказват натиск, но трябва да се отбележи, че материалният интерес към жилищното строителство в София е огромен и всеки инвеститор има интерес да получи по-бързо своите документи, заяви на финала на разговора арх. Здравков.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Десислава Танева е новият министър на земеделието
Десислава Танева е новият министър на земеделието
Как ще работи тол системата и колко ще плащаме - говори председателят на АПИ
Как ще работи тол системата и колко ще плащаме - говори председателят на АПИ