НОВИНИ

Археологическото лято на остров Свети Иван

Откриването на два нови гроба и основи на неизвестни досега сгради белязаха края на археологическо лято 2017 на о-в "Св. Иван" край Созопол. Това обогати досегашните находки от стенописи, останки от застрояване и свидетелства за преустройства на манастира, в чиито основи преди седем години екипът на проф. Казимир Попконстантинов откри частици от мощите на Св. Йоан. Археолозите са категорични, че за много кратко време след откриването на мощите на Св. Йоан резултатите са много добри и всички са признати от световната археологическа наука.

bnt avatar logo
от БНТ
07:40, 27.09.2017
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Според ръководителя на разкопките проф. Казимир Попконстантинов новооткритите основи с дълбочина в терена метър и 60 показват, че екипът е на път да открие още една неизвестна сграда, която е тясно свързана с ранния период от построяването на седемнайсет вековния манастир и базиликата. В най-долния пласт учените откриват керамика с характерните особености за 5 век.

Проф. Казимир Попконстантинов: Както виждаме, в най-долния ред са положени камъни със солидни размери - по 80-90 см, което подсказва, че във височина тази сграда е била доста масивна.

Съвсем логично на същата площ от около 20 кв.метра, на която вече има открити четири гроба, учените намират още два гроба.

Проф.Казимир Попконстантинов: Този е за нас важен поради две причини- едната е, че имаме открита монета до самия скелет, която е от средата на 11 век и друго, което е любопитно е тухличка, върху която има кръстен знак. И монетата - ето тук, на това място, което ни дава основание да изкажем предположението, че може би тези гробове са от периода от 11, максимум 12 век. И недалеч от него, на около метър- метър и половина открихме още един погребан- вляво от главата му има още един интересен момент- пак върху част от тухличка имаме кръстен знак и изписано:"Исус Христос Ника" - те.е. "Исус Христос побеждава".

Наличието на тези гробове поставя въпроси какво е принудило монасите да погребват своите събратя именно в югозападната част на това пространство и засега отговорът е, че най-вероятно е имало период, в който животът е бил по-активен в северната половина на манастира. Само след броени месеци работата по тези загадки ще бъде активирана отново, а с нея и нестихващият интерес към една от най-старите християнски светини по нашите земи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забелязано в София: Като в Тексас
"Забелязано в София": Като в Тексас
Експерт от Сан Себастиан съветва туристическия бранш в Пловдив
Експерт от Сан Себастиан съветва туристическия бранш в Пловдив