НОВИНИ

Арменците празнуват Коледа и Богоявление

Арменската общност във Варна отбелязва на днешния ден Коледа и Богоявление с тържествена празнична литургия. Армения е първата страна, която официално приема християнството. Днешният празник е един от петте най-важни в наситения календар на арменската православна църква.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
19:09, 06.01.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Десетки миряни изпълниха арменската православа църква “Св. Саркис” във Варна, за да присъстват на Голямата празнична литургия. По време на тържествената служба духовният водач на арменската църква благослови водата и всеки от присъстващи си отнесе от нея вкъщи.

"В този ден освен Рождество Христово, ние почитаме и Богоявление, което е кръщенето на Иисус Христос в река Йордания. След кръщенето небето се отворило и се чул божият глас, който каза: “Това е моят син”", каза отец Бартухимеос Агопян, духовен пастир на Арменската църква във Варна.

В днешния ден арменците си избират и кръстник на кръста, който е действащ през цялата година. Той става, духовен баща за арменската общност.

"Изборът ми на кръстник на арменската православна църква във Варна през тази година е един голям ангажимент, който ме обвързва с грижа за църквата, за миряните, за потребностите на всички наши сънародници и съграждани", сподели Кеворк Крикорян.

Според арменските обичаи, на самата Коледа на 6 януари се ходи на гости при роднини и приятели, разменят се и малки подаръци. Задължително се носят грис халва и бонбони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да извадиш кръста за пети път
Да извадиш кръста за пети път
Обучават лични асистенти с евросредства
Обучават лични асистенти с евросредства