НОВИНИ

Армията набира военнослужещи за над 5000 свободни места

Българската армия търси над 5000 военнослужещи. Недостигът в армейските редици достига застрашителни размери в някои поделения, сочи статистиката. За да привлече интереса към професията войник, Министерството на отбраната започва кампания "Бъди войник" в 29 града на страната.

Александър Марков
от Александър Марков
18:16, 05.02.2019
6342
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Недостигът на военни в Българската армия достига застрашителни размери. Близо 5700 места за войници, сержанти и офицери са незаети. В някои гарнизони непопълнените места достигат 20-23%.

През последните години тенденцията се влошава. През 2012 г. 1503-а военни са напуснали, а само 176 са постъпили на служба. Две години по-късно 1707 са напуснали, а 221 - постъпили. През 2018-а за пръв път тенденцията се обръща - под 800 военни са напуснали, а 806 са постъпили.

Освен честта да се служи под пагон, армията от тази година предлага с 20% по-голяма заплата за войници, сержанти и офицери в сравнение с отпреди 2 години.

Ген.-лейт. Димитър Илиев, зам.-началник на отбраната: Нашата кампания е насочена в това, да можем да привлечем над 3000 млади за войници. Стартовата заплата на военнослужещ от първи януари 2019 г. ще бъде около 900 лв.

От армията напомнят, че през 2018 г. вече са осигурени 11 млн. лв. за ремонт на танковете Т-72, 71 млн. за самолетите МиГ-29, 82 за Су-25. Придвижват се и проектите за изцяло ново въоръжение.

Бриг. ген. Костадин Кузмов, командир на 2-ра механизирана бригада: Заповядайте да служите в млади, мотивирани колективи. Заповядайте да работите с ново въоръжение и техника и да получавате достойно заплащане.

Именно по-високо заплащане, старо изрядно и ново въоръжение и ясна Програма за набиране на кандидат-войници е рецептата за преодоляване на некомплекта, според експерти.

Ген. Кирил Цветков, предс. на Асоциацията на Сухопътните войски в България: Тази програма трябва да бъде подплатена с някакви по-сносни мерки, които да доведат до прилив на курсанти във военните училища, защото недостигът не е само от войници, недостигът е и от офицери, недостигът е и от сержанти.

Данъчни облекчения за войниците и семействата им, както и добра медийна кампания за популяризиране на професията са останалите възможни решения да се обърне тенденцията във все по-намаляващия личен състав на армията.

Всички, които искат да преминат начална и специална военна подготовка, могат да го направят между март и септември в Единния център за начална военна подготовка в Плевен, Националния военен университет и Висшето военноморско училище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Укрепват спуканата дига на река Чая
Укрепват спуканата дига на река Чая
Официално: Признаваме Гуайдо за временен президент на Венецуела
Официално: Признаваме Гуайдо за временен президент на Венецуела