НОВИНИ

Артистът Иван Величков с нетрадиционен урок по родолюбие

Урок по родолюбие, поднесен по нетрадиционен начин - исторически картини и личности, изобразени на стените на къщи и сгради. Артистът Иван Величков цели с творбите си да зарежда с патриотизъм и себе си, и всички, които минават покрай тях.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:53, 23.02.2020
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Хвърковатата чета на Бенковски е препуснала в галоп. Създадена, за да бъде "навсякъде и никъде", както казва нейният войвода, този път лети по външната стена на една обикновена къща в рилското село Марица. Припомня за славните априлски дни, когато лети от позиция на позиция, за да оказва морална и физическа бойна помощ на въстаниците. Майсторът на това връщане към историята е Иван Величков.

Иван Величков - художник: По-важното нещо, което аз си мисля е, че не просто трябва да рисуваме тези герои, ами просто първо да следваме техните принципи, а не да забравяме и да се сещаме за техните дела на тези празници, а да продължим техните дела.

Още един водач на чета, Стефан Караджа, наднича от къщата на Иво. Родолюбецът, пожелал домът му е да е изписан с герои. Вдъхновили го трикольорите, които заварил на всеки покрив в селото, когато купил имота.

Иво - собственик на къщата: Реших да изглежда така, защото да има приемственост между поколенията. Ние не трябва да изоставяме историята си, на нас ни трябват личности.

А хората минават, заглеждат се, разказват на децата си за славното минало. За Иван това е най-голямото вдъхновение.

Иван Величков - художник: Духът някак си се издига, виждам го на хората в очите, когато минават и се изпълват, дори за миг се зарадват и продължават по собственото си ежедневие. Миналата есен хората се възмутиха в социалните мрежи , че при ремонт са изтрили рисуваните от него ликове на славни революционери от трафопост в София. Днес той го възстановява. И хората са доволни. Ето нещо красиво, минеш с дете, с внуче, кажеш ето това е този и този , къде да ги видим вече - затова. Трябва да си пазим историята на всяка цена.

10 години по-късно с обновена техника за 3-ти март от стената на трафопоста ще си спомняме за Ботев, Левски, Раковски.Редом до тях са Паисий и основателят на българската държава.Рисувани с кауза и с мисълта, че от тях се учим да поправяме грешките си, че няма как да сме народ без минало и че всяка пролята капка кръв ни е направила по-силни днес. Нека ни гледат, от колкото повече стени, толкова по-добре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Противоречивите ефекти на "Зелената сделка"
Противоречивите ефекти на "Зелената сделка"
Психолози: Мълчаливото бездействие те прави съучастник
Психолози: Мълчаливото бездействие те прави съучастник