НОВИНИ

Прокуратурата повдигна обвинения на двама души за замърсяването на река Юговска

Към наказателна отговорност са привлечени управителят на дружеството „Лъки инвест" и човекът, отговарял за хвостохранилището.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
20:19, 23.02.2020
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Във водите на река Чепеларска вече няма цианиди. Но и последните проби, взети от устието на река Юговска, както и след хвостохранилището, показват завишени стойности на опасното вещество.

Междувременно в предприятието за добив и преработка на руда проверка започнаха и експерти от министерството на енергетиката.

Днес по обед малко преди да стане ясно, че на двамата задържани от "Лъки инвест" ще бъдат повдигнати обвинения, от дружеството сами запушиха двете тръбим, от които се изливаше цианид в реката. От Басейнова дирекция и днес бяха категорични, че това нарушение не е прецедент и просто е хванато в момент на внезапна проверка.

От прокуратурата с оглед на събраните до момента доказателства заявиха, че изливането на цианиди във водите е умишлено и извършено в съучастие. Така към момента за 72 часа в ареста остават управителят на дружеството и отговорникът за хвостохранилището.

Въпреки че това не е първото нарушение на „Лъки Инвест", повдигнатите обвинения са само за последното замърсяване с цианид от 21 февруари.

Венелин Савов - Районна прокуратура Асеновград: Двамата задържани са били уведомени вечерта, че в реката се изливат вредни вещества и до сутринта не са предприели нищо. Факт е, че се касае за голямо замърсяване, има данни, че е налице опит за прикриване на всичко това, тъй като този процес прекъсва заради внезапната проверка на място.

От фирмата са категорични, че не тяхната дейност е довела до замърсяването. И последните проби на екоинспекторите обаче, взети от дренажите и тръбата на утаителя към хвостохранилището, показват силно завишени стойности на цианиди.

Атанас Марински - изп. директор на дружеството: Вярвам на всички проби, ама все пак и ние трябва да си направим за нас да знаем какво да правим, та да нямаме цианиди, да вземем мерки. Ние няма да пуснем фабриката докато не си уточним всичките работи.

БНТ: Те го обясняват с незаконното заустване?

Атанас Марински - изп. директор на дружеството: Е, няма незаконно заустване.
Марин Маринов - експерт в Басейнова дирекция: Това не е авария, това е изпускане на водите, които би трябвало да се въртят оборотно отпадъчни води, тоест те не трябва да се заустват вътре в реката. Ще направим поне още едно контролно пробовземане, за да видим дали няма и друг източник, все пак фабриката има различни места, от които могат да се изпускат такива води.

Дейността на дружеството вече се проверява и от министерството на енергетиката.

Атанас Марински - изп. директор на дружеството: Би трябвало да проверяват концесиите, които касаят рудниците, но доколкото разбирам ще проверяват хвостопроводи и хвостохранилище.

Самите експерти бяха лаконични дали може да се стигне до разваляне на концесията и какво точно проверяват.

Елица Тодорова - Дирекция „Природни ресурси концесии и контрол", Министерство на енергетиката: Изпълнението на задълженията по концесионния договор, това включва и изпълнението и на работните проекти. Случаите, в които може да санкционираме концесионера, са посочени в Закона за подземните богатства. Имуществена санкция от 50 до 10 000 мисля, че са.

Въпреки предупреждението да не се лови риба от замърсените води, и днес край реката беше пълно с хора.

Найден Динков - рибар: Аз изкарах три живи, тя ако е отровена ще кълве ли рибата, не знам.

Остава в сила забраната водата от реката да се използва за водопой на животни и за селскостопански нужди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
34 допълнителни места за продажба на маршрутни карти на граничните пунктове
34 допълнителни места за продажба на маршрутни карти на граничните пунктове
Консулството ни в Милано: Българи не са търсили помощ във връзка с карантината
Консулството ни в Милано: Българи не са търсили помощ във връзка с карантината