Над 100 души са заразени с коронавируса в Италия

Заразените с китайския коронвирус в Италия вече са над 100. Властите затварят учебни заведения, отменят спортни събития, както и карнавални шествия. Все още не е ясно откъде е тръгнала заразата. Въпреки наложената карантина на две северни области, Италия засега не смята да спира действито на шенгенското споразумение за свободно придвижване.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:59, 23.02.2020
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Градчета в Северна Италия изглеждат обезлюдени след наложената карантина заради разрастването на заразените с китайския коронавирус в Ломбардия, Венето, Емилия Романя и Пиемонт.

В Ломбардия, където е финасовата столица Милано, прекратиха учебните занятия, спряха футболни мачове и религиозните служби, затвориха музеи и библиотеки.

Джузепе Сала - кмет на Милано: Ще предложа на областния управител на Ломбардия да разшири предпазните мерки за целия район на Милано. Това е само предпазна мярка, не искаме да създадем паника.

Джорджо Армани провежда дефилето си без публика и клиенти, а други дизайнери направо отмениха представянето си. В Милано тече седмица на модата с коктейли и приеми, която събира 25 000 професионалисти в бранша от целия свят. Хората в града се стичат за маски в аптеките.

Стефано Ромел - аптекар в Милано: До 11 часа минаха 60 души за маски и те свършиха, чакаме дали ще дойдат нови.

В Казалпустерленго, който е под каранатина, хората трябваше да чакат извън супермаркет, за да се избегне хаос в магазина.

Властите на Венето също готвят пакет мерки.

Като начало те отмениха последните два дни от венецианския карнавал и спортните съзтезания.

Джузепе Конте - премиер на Италия: Чудя се защо има толкова много случаи в Италия. Правим всичко възможно от самото начало. Сред западните страни ние сме с най-строги и прецизни мерки.

Конте увери, че засега Рим няма да спира действието на шенгенското споразумение.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Хари и Меган: Дворецът се отнася различно към нас
Хари и Меган: Дворецът се отнася различно към нас
МВнР: Препоръки към българите, пребиваващи и пътуващи до Италия и Китай
МВнР: Препоръки към българите, пребиваващи и пътуващи до Италия и Китай