НОВИНИ

Психолози: Мълчаливото бездействие те прави съучастник

Продължава издирването на нападателите на 14-годишното момче в столичен автобус в петък. Въпреки изживения стрес няколко часа по-късно младежът участва в републиканско състезание по самбо и спечели сребърен медал. При инцидента момчето беше нападнато от група по-големи младежи и беше оставено голо до кръста пред очите на пътуващите в автобуса. Почти никой не му се е притекъл на помощ.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:42, 23.02.2020
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Феномен на лошия самарянин или когато се надяваме друг да помогне вместо нас. Все по-често срещаме хора, които се крият в черупката си и чакат друг да реагира в случай на агресия.

Очевидец на неприятната случка с 14-годишния ученик: Аз се възмутих, никой нищо не направи, а беше полупразен, но имаше мъже. Абсолютно никой. Значи, не ги спря. Може да са ултраси, може да са дрогирани, може да са с нож, ясно че е така, ама те 2-3 минути блъскаха по вратата, 1-2 минути пътуваха, никой нищо не направи.

Реагирали са само три жени, пътуващи в автобуса: свидетелката, която разказа историята в социалните мрежи, жената, която се обадила 112 и трета, която дала якето на дъщеря си на съблеченото момче.

Младен Владимиров, психолог: Вероятно пътниците в салона са изпитвали страх, същия страх, който е изпитвало и детето. Реакцията на детето е била абсолютно адекватна, по-добре да дадеш да те съблекат, отколкото да влезеш в спор с трима и да пострадаш физически.

А мълчаливото бездействие те прави съучастник, категоричен е психологът Младен Владимиров.

Младен Владимиров, психолог: Когато можеш да извадиш телефона да снимаш, аз мисля, че можеш да извадиш телефона и да се обадиш на 112.

Агресията зачестява, обществото става все по-апатично, а на мястото на унизения осмокласник може да бъде всеки негов връстник, а и възрастен, признават психолози.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Артистът Иван Величков с нетрадиционен урок по родолюбие
Артистът Иван Величков с нетрадиционен урок по родолюбие
34 допълнителни места за продажба на маршрутни карти на граничните пунктове
34 допълнителни места за продажба на маршрутни карти на граничните пунктове