Асоциацията на вносителите на автомобили се противопостави на новите екотакси

Асоциацията на вносителите на автомобили се противопостави на новите екотакси при регистрация на автомобилите. Според Цветелина Цанева новите правила са в полза само на един бизнес, рециклиращия бизнес за сметка на всички останали.

от БНТ
07:39, 12.07.2018
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

С увеличение с 12-13% на автомобили, които са над 10 години, екотаксата при регистрация на автомобилите ще стигне до 310 лева. Без промяна остават собствениците, които са взели коли до 5 години. При новите хибридни автомобили има намаление с 20% на таксата, за новите дизелови и бензинови е с 10%. За първи път се въвежда такава и за тежкотоварните.

Цветелина Цанева - Асоциация на вносителите на автомобили: Трябва да се проследи тази такса, която е събирана досега, какви са резултатите от нея в полза на екологията. Защото това не е е екотакса, а продуктова такса. Всички си мислим, че като платим такстаа преди регистрация, тя отива за екология, това не е така. Продуктовата такса се плаща за рециклиране на автомобила.

Според асоциацията трябва да се промени данъчната формула и няма да приемат промените. Оттам казаха, че подобна потребителска такса не бива да има и за обновлението на автопарка у нас ще се случи именно с промяна в данъчната формула.

Вижте още по темата във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Тенисистка от Варна мечтае да участва на параолимпийските игри в Токио
​Тенисистка от Варна мечтае да участва на параолимпийските игри в Токио
Плажът в квартал Аспарухово във Варна отново се превръща в кино на открито
Плажът в квартал "Аспарухово" във Варна отново се превръща в кино на открито