НОВИНИ

Изтеглянето на лекарствата за сърце и високо кръвно е превантивна мярка

Изтеглянето от аптеките на 62 медикамента за сърце и високо кръвно е превантивна мярка. Това обясни в Народното събрание директорът на Агенцията по лекарствата. Професор Асена Стоименова беше изслушана извънредно по искане на депутати от БСП. В цяла Европа лекарства с активно вещество "валсартан", произведено от китайска фирма бяха блокирани, заради съмнения за канцерогенен примес.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:30, 11.07.2018
Чете се за: 00:41 мин.
Още

70-годишният Йордан е с високо кръвно. От 10-ина години пие лекарство, което попада в списъка с блокираните за продажба.

Йордан Янков - пациент: "Трябва да го сменя какво да направя. Няма такова. Какво друго да пия?

В ситуацията на Йордан са между 160 и 300 хиляди българи. Те могат да сменят лекарствата си след задължителна консултация с лекуващия лекар.

д-р Атанас Пелтеков - общопрактикуващ лекар: "Няма някаква драма, но така просто е леко изнервящо и за пациентите и за нас. Разхождането до тук за тях, тази смяна за нас."
;

В аптеките имат специални инструкции за замяна на спрените медикаменти

Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: "Има право нищо,че е получил лекарството си може и предния ден да го е получил. Има право да му бъде заменено това лекарство с друго."

От Агенцията по лекарствата обясниха,че не всички медикаменти с валсатран са спрени за продажба в аптеките.

проф. Асена Стоименова - директор на ИАЛ: "Публикували сме незасегнатите продукти, които са 27 лекарствени продукта в позитивния лекарствен списък. А също така всеки един лекар в зависимост от конкретната проблематика на пациента може да разчита и на още 138 продукта."

Медикаментите се заплащат частично от здравната каса и след смяната им пациентите ще продължат да доплащат обясниха експерти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Да бъдеш Айнщайн
ДРУГИТЕ новини: Да бъдеш Айнщайн
Красимир Вълчев: Ще има наказани за грешката в първото класиране за гимназиите
Красимир Вълчев: Ще има наказани за грешката в първото класиране за гимназиите