НОВИНИ

Атентатите в Сирия

Над 120 души загинаха при серия бомбени атентати в две традиционни крепости на сирийския режим по средиземноморското крайбрежие на страната. Мишена са станали автобусни спирки в градовете Тартус и Джабле. В Джабле е ударена и местната болница. Според ислямистка агенция нападенията са дело на "Ислямска държава". В Тартус има руска военно-морска база , а от района на Джабле излита руската авиация за мисии срещу ислямистите.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:06, 23.05.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Нападенията са били насочени срещу събирания на алуити - шиитска общност, към която принадлежи и сирийският президент Асад, твърдят източници от "Ислямска държава".

Две бомби са избухнали на главния вход на автогарата в Джабле, съобщи официалната сирийска агенция САНА. Атентатор-самоубиец се самовзривил и на входа на спешната помощ в градската болница. Четвърти атентат е извършен край управлението на местното енерго. Сред жертвите и ранените има много жени и деца.

Подобна е равносметката и в Тартус. И там кола-бомба избухнала на входа на автогарата, а атентатор самоубиец се самовзривил във вътрешността на обекта. Трето камикадзе е ударило жилищен район в западната част на града.

Министърът на информацията на Дамаск Омран ал Зуби заяви, че терористите атакуват цивилни защото не са в състояние да се сражават със сирийската армия.

Ще използваме всичко, с което разполагаме за да се борим с тероризма, увери той.

Русия, която разполага с бази в атакуваните райони, изрази безспокойство и заяви, че атентатите подчертават необходимостта от продължаване на мирния диалог между властите и опозицията.

В отговор на въпрос дали Русия няма да преосмисли извеждането на основните си сили, Кремъл припомни изявлението на президента Путин за оставане на базите при осигурена безопасност. Инсфраструктурата на страната позволява много гъвкав подход, допълни руският говорител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел се срещна с Ердоган в Истанбул
Меркел се срещна с Ердоган в Истанбул
​Българин е част световната етно-група Мешк-Хане
​Българин е част световната етно-група "Мешк-Хане"