Авиобаза "Безмер" - домът на щурмоваците СУ-25

Освен МиГ-29, българските Военно-въздушни сили разполагат и с щурмови самолети Су-25. Да управляваш такава машина, е изключително предизвикателство и чест. Су-25 са базирани в авиобаза "Безмер", която разполага и с една от най-модерните писти за излитане и кацане, модернизирани изцяло по НАТО-вски стандарти.

Александър Марков
от Александър Марков
09:16, 06.05.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

"Летящият танк" - така военните наричат щурмовия Су-25, използван за непосредствена поддръжка на Сухопътните войски над бойното поле.

Су-25, който е на въоръжение в българските ВВС от 1986 г., е уникален с това, че е единственият щурмови самолет в състава на НАТО, заедно с американския самолет А-10.

Су-25 е на въоръжение в България от 1986 година. Инженерите и техниците зареждат самолета с бомби. И още малко бомби... Само след минути майор Калоян Милков ще стовари тази огнева мощ на полигон южно от авиобазата.

майор Калоян Милков, командир на ескадрила в авиобаза "Безмер": Той от самолетите в българските ВВС е единственият, който е връзка със Сухопътните войски и ВМС. И е идеален, за това е направен, много добър е, с големи възможности.

Тези Су-25 са на половината от максималния брой часове, отвъд който трябва да спрат да летят. Техниците тук правят чудеса, за да държат машините във въздуха.

кап. Александър Рунев, зам.-командир на ескадрилата за оперативна подготовка на авиационната техника: Буквално разглабяме самолета на съставни части, правим контролна дефектоскопия, огледи и го сглабяме наново.

И въпреки че е все по-трудно снабдяването с резервни части, самолетите летят. Защото на този етап са незаменими. Авиобаза "Безмер", чийто командир е полковник Валентин Иванов, е с модернизирана и удължена писта по стандартите на НАТО за разполагане и на стратегическа транспортна авиация.

полковник Валентин Иванов, командир на авиобаза "Безмер": След завършването на ремонта на пистата, а то не е само и пистата, има и стоянки вече за транспортни самолети големи, които могат да пренасят необходимите войски и товари, на базата могат да оперират абсолютно всички видове самолети - от най-малките до най-големите, дори С-17, няма никакъв проблем да се кацне тук.

За бъдещето - пилотите и инженерите си пожелават просто тези самолети да продължи да ги има. И, разбира се, повече нальот.

кап. Александър Рунев, зам.-командир на ескадрилата за оперативна подготовка на авиационната техника: С един примерно ремонт, който да мине вече в някакви специализирани заводи за ремонт, нещата ще се отворят много. До 50 години може да се ползват без никакви проблеми.

майор Калоян Милков, командир на ескадрила в авиобаза "Безмер": Вече можем да кажем, че сме се подготвили за участието в парада.

И... самолетите излитат във формацията, в която ще прелетят над площада в София.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Осветиха бойните знамена
Осветиха бойните знамена
Отблизо - артилеристите от сухопътните войски
Отблизо - артилеристите от сухопътните войски