Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Авиокомпаниите ще предоставят на ДАНС данни за пътниците и екипажа

Парламентът гласува на второ четене промените Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Измененията предвиждат всички въздушни превозвачи да предоставят на ДАНС данни за пътниците и екипажа с цел превенция, установяване и разследване на престъпления, а Националното звено за обработване на резервационните данни към службата ще ги оценява.

от БГНЕС
11:03, 21.06.2018
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

В мотивите на законопроекта е записано, че анализът на данните ще подпомага идентификацията на високо рискови пътници, в контекста на борбата с тероризма, трафика на наркотици, трафика на хора, сексуалната експлоатация на деца и други тежки престъпления.

С промените въздушните превозвачи се задължават да предоставят информацията за пътниците си до 48 часа преди редовните полети и до 24 часа преди нередовните, а на екипажа – непосредствено преди полета. Всички данни ще бъдат съхранявани за срок от 5 години.

Резервационните данни съдържат информация за датата на резервацията, издаването на билета, данните на пътника (име, адрес, дата на раждане, координати за връзка), информация относно плащането, данни за пълния маршрут на предвиденото пътуване и др.

Според вносителите от Министерски съвет регламентирането на получаването и обработването на резервационни данни е актуална необходимост не само за предприемането на мерки от държавите в Европейския съюз и НАТО за противодействие на международния тероризъм и други тежки престъпления, но и за охрана на границите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Изложбата ​"Европа на карикатуристите" беше открита в Дома на Европа
Изложбата ​"Европа на карикатуристите" беше открита в Дома на Европа
Улична чешма с минерална вода в Благоевград се превърна в пералня
Улична чешма с минерална вода в Благоевград се превърна в пералня