НОВИНИ

Австрийският президент назначи четиримата нови министри

От няколко дни австрийският президент приема и изпраща водещите политици на алпийската република. Това е следствие от видеоаферата с подалия оставка вицеканцлер. Тази вечер се очакват нови записи. Междувременно президентът Ван дер Белен назначи четирима нови министри. Те попълват преходния кабинет на канцлера Курц. Той ще управлява страната до извънредните избори през септември.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
17:49, 22.05.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Церемонията трябва преди всичко да демонстрира политическа стабилност. При огромен медиен интерес австрийският президент назначи новите министри. Експерти и висши държавни служители заместват подалите оставки членове на кабинета от Партията на свободата. Ван дер Белен отново отправи предупреждение към всички партии.

Александър Ван дер Белен, президент на Австрия: Особено ми е важно да подчертая работата за Европа. Обединена Европа е най-добрата идея, която ние европейците някога сме имали. Моля ви, да не забравяте това и дадете своя принос към конструктивната роля на Австрия в ЕС, а както и активно да работите за необходимите промени и реформи в общността.

Политическата криза в Австрия, след видеото от остров Ибиса и оставката на лидера на Партията на свободата Щрахе, още не е отминала. Чак в понеделник ще се решава политическото бъдеще на канцлера Себастиан Курц. Той е застрашен от вот на недоверие в австрийския парламент. Големите партии все още се колебаят дали се да се включат в него. По един въпрос обаче цари единомислие във Виена, че до изборите през септември предстои дълга и мръсна кампания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската журналистика е на 175 години
Българската журналистика е на 175 години
Европейският парламент разследва дарения за Найджър Фараж
Европейският парламент разследва дарения за Найджър Фараж