НОВИНИ

Патриаршески водосвет за Бабинден в "Шейново"

Днес и на 21-ви януари отбелязваме Бабинден - денят, в който почитаме хората, оказващи родилна помощ. В миналото това са били бабите-акушерки, които единствени помагали на бъдещите майки при раждането. На празника българският патриарх Неофит освети ново отделение в болница "Шейново".

Айше Сали
от Айше Сали Оператор: Любомир Милошев
18:45, 08.01.2016
Чете се за: 01:02 мин.
Още

Един от най-големите народни празници - Бабинден води своето начало още от праславянски времена. Ритуалът за измиване на ръцете в знак на почит към жените, помагащи на новия живот, се е запазил и през Възраждането. Та чак до днес, когато това е празникът на акушерките и гинеколозите.

Патриарх Неофит: За много години! Много и честити рожби на българския народ.

Патриахът дари икони на малкия болничен параклис. По стара традиция Негово светейшество поръси с богоявленска вода родилните отделения. Сред тях бе и най-новото, където бъдещите майки раждат в отделни стаи.

Д-р Донка Узунова, болница "Шейново": "Тоест да бъдат близо до семействата си, да бъдат отделно една от друга, да бъдат в по-луксозна обстановка и най-вече да останат с децата си в първите минути след раждането."

Посещението на патриарха бе свързано с още една благородна кауза. За 70-годишния си юбилей той призова миряните да не му изпращат подаръци, а парите за тях да внесат в специална сметка. Именно тези средства главата на Българската православна църква дари на "Шейново".


;
Патриарх Неофит: Убеден съм, че всички, които бяха тук, бяха щастливи на днешния ден - и защото видяхме новия живот щастлив, а и вие с усмивка приехте този хубав празник.
Д-р Румен Велчев, директор на болница "Шейново": "С тези средства ние в момента сме в процедура по закупуване на нов ултразвуков апарат, който ще поставим в нашия спешен кабинет, откъдето преминават може би над 20 хил. софиянци на година. Той ще ни бъде жизнено необходим и същевременно голяма част от хората ще се ползват от него.

Равносметката на д-р Велчев показва, че през изминалата година в "Шейново" са проплакали 2162 бебета. За 2016 г. директорът на болницата също е оптимист. Годината е високосна, а поверието гласи, че да се родиш в такава година, е на добро. Освен това само първите й дни на бял свят са дошли 65 деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работим за държавата до Гергьовден
Работим за държавата до Гергьовден
Трима от задържаните за пране на пари остават за постоянно в ареста
Трима от задържаните за пране на пари остават за постоянно в ареста