НОВИНИ

БАБХ въвежда нови мерки за справяне с африканската чума по свинете

Нови засилени мерки за справяне с африканската чума по свинете въвежда Българската агенция по храните, след като заразата беше установена за няколко дни и в две големи ферми в Североизточна България. Една от мерките - във всеки свинекомплекс с над 5000 животни ветеринарен лекар ще следи изпълняват ли се мерките за биосигурност.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова Св. Ганчева
20:28, 09.01.2020
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

От началото на годината общо пет са огнищата на африканска чума. Освен в свинекомплексите в село Никола Козлево и село Брестак, Варненско, има заразени стопанства с домашни свине в Шуменско, Габровско и Сливенско.

С 10% са се увеличили и случаите на открити диви прасета, заразени с африканска чума.

Частично бедствено положение беше обявено днес в община Вълчи дол заради новооткритото огнище на африканска чума в свинекомплекса край село Брестак, където има 40 хиляди прасета. До края на седмицата ще започне хуманното им убиване. Всички домашни прасета в 10-километровата зона около свинекомплекса също ще бъдат умъртвени. Как е проникнала заразата в свинекомплекса все още се изяснява. Знае се обаче, че от фермата в Брестак са доставяни прасета в свинекомплекса в Никола Козлево, където на 3-ти януари беше открита чума по свинете.

Стоян Пасев, областен управител на Област Варна: По предварителни данни заразата е станала при транспорт. По какъв начин? Дали е някой от работниците, или някой от камионите.

Убитите животни в свинекомплекса в Брестак ще бъдат загробени близо до селото.

Стоян Пасев: 17 декара е парцелът. В непосредствена близост до свинекомплекса.
Д-р Златина Димова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните-Варна: Това са поредица от мерки, които ние ще свършим, за да може това стопанство впоследствие да бъде оздравено и да могат собствениците да населят отново с животни.

Увеличаването на броя на огнищата с африканска чума от началото на годината специалистите обясняват отчасти с гризачите, които в студеното време се крият във фермите и разнасят заразата. Другата са недобросъвестни ловци, които още преди да изследват отстреляните диви свине, ги разфасоват по домовете си.

От утре драстично се затяга контролът в големите свинекомплекси, в които влиза още един ветеринарен лекар.

Проф. Спас Желязков, изпълнителен директор на БАБХ: Тези хора няма да работят като ветеринарни лекари. Те ще осъществяват държавен контрол как точно се изпълняват мерките за биосигурност, как се преминава през филтрите и ще проверяват дали написаните мерки за биосигурност се спазват.

Всяка седмица ветеринари ще взимат проби от всички свинеферми в страната като превенция. Според специалистите, въпреки новите огнища на африканска чума, не може да се говори за нова вълна на заразата.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​84-годишен мъж от Благоевград осъди банка за дискриминация
​84-годишен мъж от Благоевград осъди банка за дискриминация
Политически коментари след спецакцията за водната криза в Перник
Политически коментари след спецакцията за водната криза в Перник