Балканските омбудсмани на среща в София

12 омбудсмани от балканските страни се срещнаха в София по покана на българския обществен защитник Мая Манолова. По време на форума беше създадена неформална мрежа за сътрудничество между тях. Събитието е в контекста на българското европредседателство и е в партньорство с македонския омбудсман.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:52, 19.11.2018
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Механизми за активна защита на гражданите обсъдиха обществените защитници от Балканите. Чрез създадената днес неформална мрежа на балканските омбудсмани се осигуряват бързи канали за връзка между тях и взаимна подкрепа при решаване на трансгранични казуси.

Мая Манолова - омбудсман: Например сътрудничество в случаите с осъжданията на български граждани в Гърция заради проблемите с регистрацията на български автомобили.

Създаването на балканската мрежа цели да окаже подкрепа и на омбудсманите, които са обект на натиск от страна на властите, заяви Манолова. 12-те омбудсмани обсъждаха и възможности за защита на социалните и икономически права на гражданите.

Васка Мустафа - зам. омбудсман на Македония: Човешките права не познават граници, винаги, когато трябва да се помогне на гражданин без разлика дали живее в държавата, която ние представляваме, или неговият живот е в държавата на някоя от нашите близки съседи, винаги има нужда от работа между институциите.

Това е първо издание на регионалния форум. За председател на мрежата на балканските омбудсмани беше избрана Мая Манолова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Калуди Калудов чества 40 години на сцената с операта Палячи
Калуди Калудов чества 40 години на сцената с операта "Палячи"
130 години от първия Закон за адвокатите в България
130 години от първия Закон за адвокатите в България