НОВИНИ

Близо 6000 лв. издръжка за дете в Центровете за специална образователна подкрепа

С близо 50% ще се увеличи издръжката на едно дете в Центровете за специална образователна подкрепа и ще стане около 6000 лв. Това каза днес просветният министър Красимир Вълчев на Национална работна среща с учителите и специалистите от тези центрове. Така ще има възможност да се увеличат допълнително и заплатите на хората, които работят с децата със специални образователни потребности.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:28, 19.11.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Преди година Центровете за специална образователна подкрепа замениха старите помощни училища. Идеята на новия закон за училищното образование е децата със специални потребности да бъдат записвани в общообразователни училища, откъдето да получават удостоверение за завършен клас, а в същото време да им се осигурява специализирана помощ и да прекарват деня в Центровете.

Емилия Тодорова е майка на дете с аутизъм от Плевен. Синът й е в първи клас в такъв Център.

Емилия Тодорова: Моето дете за месец и половина успя да се научи да държи молив, да пише, това което аз просто не го вярвах. Там се работи с тези деца, но това са пет деца в клас, на тях може да им се обърне много внимание.

В общообразователните училища все пак тези деца могат да посещават по-леките часове - музика, рисуване, физкултура. В страната Центровете са 43, в тях учат общо 2900 деца. Нужни са обаче още средства - за транспорт, за оборудване, за специалисти.

Венета Ал- Шериф, председател на Националната асоциация на работещите в Центровете за специална образователна подкрепа: Необходимостта от терапевти и от специални учители е все по-голяма.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Ще увеличим допълнителното възнаграждение, което получават специалистите в тези центрове, защото при равни други условия в тях се работи по-трудно с децата.

Това ще стане като в новия бюджет Единния разходен стандарт за дете в такъв център ще се увеличи с близо 2000 лв и ще стане около 6000. Общо 3 млн. лв повече са планирани за центровете догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Далеч от брега потегля
ДРУГИТЕ новини: "Далеч от брега" потегля
Граждани блокираха Прохода на Републиката
Граждани блокираха Прохода на Републиката