НОВИНИ

Балотаж и в софийския квартал “Младост”

Балотаж има и в за районен кмет в софийския квартал “Младост”. До балотажа стигнаха кандидатът на ГЕРБ Мария Илиева и независимият кандидат Десислава Иванчева, която беше сред организаторите на протестите в района срещу застрояването на зелените площи. Протести, които станаха причина районният кмет Цвета Авджиева да подаде оставка.С информация за изборния ден от софийското 144 училище включваме Паулина Найденова.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова Владимир Христовски
12:40, 13.11.2016
Чете се за: 02:22 мин.
У нас

И тази седмица има членове на секционните избирателни комисии, които са закъснели и затова изборният ден на няколко места в София е започнал по-късно. Има и една секция в 144-то училище, която е отворила 15 минути преди началото на изборния ден в 7 часа.

В редакцията получихме сигнал, че в 73-то училище временно са затворили секциите и е имало разхвърляни бюлетини извън урните. Екипът ни проверява сигнала.

Секцията беше затворена половин час, образува се опашка.

"Подочух разговора на комисията - имало проблем с бюлетините - част от тях били извън, затова секцията беше затворена. Чудеха се дали трябва да бъдат обявени за недействителни, какво да ги правят в общи линии."

И още един сигнал, който получихме в БНТ – в 150-о училище в „Дружба“ е имало стая с прозрачна завеса, до която е стоял застъпник. В районната избирателна активност обясниха, че няма постъпил такъв сигнал. До този час няма информация за опити за предизборна агитация в София.

В “Младост” и тази седмица гражданите гласуват с 2 бюлетини, след като миналата седмица не можаха да изберат районен кмет. Тази седмица опашките от гласоподаватели са по-малки от тези на първия тур. Тогава някои от хората, които дойдоха да гласуват чакаха на опашка пред стаите с часове.

Избирателната активност за кмет обаче е по-висока спрямо първия тур. Над 10 хиляди души са гласували за кмет. За сравнение миналата седмица по това време бяха гласували близо 10 хиляди души и за кмет, и за президентска двойка. Интересното е, че тази седмица цифрите са почти същите, въпреки че този път гласуването не е задължително за тези, които са гласували на първия тур.

Това, което избирателите ни казаха, е че очакват от новия районен кмет е да се консултира с тях по въпросите за квартала и да не допуска да се застроят зелените площи, които според тях са много малко.

Как започна изборният ден в „Младост“, вижте в репортажа на Владимир Христовски и оператора Венцислав Ценков.

;

Два сигнала за нарушения на изборния процес са получени към този момент. Това заяви председателят на 23-та Районна избирателна комисия Жана Иванова. Един от тях е за член на комисия, който на блузата си има петолъчка, което от избирателите се тълкува като агитация да се гласува за определена партия. Другият сигнал е за т.нар. "индиго ефект". Той се получава, когато хората отбелязват своя вот, подлагайки бюлетините една под друга. Тогава се отбелязва избора им и върху втората. В случая гласуващият има право да получи нови бюлетини, но само веднъж.

Наш екип се натъкна и на друга нередност. В столичното 144-то училище, в 89-а секция членовете на комисията диктуваха лични данни на глас, които ставаха достояние на хората зад паравана. За това нарушение сигнализирахме Районната избирателнaта комисия, откъдето казаха, че ще направят проверка. Тази секция беше и единствената, пред която имаше опашка, а хората негодуваха от късмета, който са извадили две поредни недели.

Мария Димитрова
"От 30 минути и се надявам да чакам още толкова. Като гледам как върви може би толкова ще бъде."
Мариана Кепева
"Сега върви добре, не като миналия път, чакаме от половин час. Миналият път чакахме повече от час и половина. И само в нашата секция горе-долу е така. Надолу има по четирима души, при нас е кошмар."

Според хората причина за образуването на опашката се дължи на лошата организация в секцията, която по никакъв начин не е подобрила работата си от миналата неделя. Към този момент избирателната активност в младост е 10.88%.

;

От избирателните секции имат готовност да удължат времето за гласуване, ако се наложи. А след това членовете на СИК отново ще предават протоколите с резултатите от гласуването на две места – в НДК и зала “Универсиада”. Като бюлетините от район “Младост” и за кмет и за президент и вицепрезидент ще се предават в зала “Универсиада”. А от останалите две районни избирателни комисии ще предават протоколите в НДК.

Мерките са взети, за да не се повтори ужасът от миналата година, когато стотици членове на секционните избирателни комисии останаха заключени в залата с дни заради забавяне при предаването на протоколите.

На първия тур миналата седмица имаше проблем само с транспорта, който беше осигурен на хората да се приберат по домовете. Дано тази седмица да няма подобни проблеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж с увреждане гласува за последен път
Мъж с увреждане гласува за последен път
Висока избирателна активност и сигнали за нарушения в Пловдив
Висока избирателна активност и сигнали за нарушения в Пловдив