НОВИНИ

БАН ще почете паметта на Иван Евстратиев Гешов

На 11 март 2016 г. се навършват 92 години от смъртта на големия български държавник, политик, учен и благодетел Иван Евстратиев Гешов. Той е бил дългогодишен председател на Българската академия на науките, многократно е бил народен представител, бил е също председател на Народното събрание, министър и министър-председател, директор на Българската народна банка и председател на Българския Червен кръст. Това съобщава пресцентърът на БАН.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:20, 09.03.2016
Чете се за: 00:19 мин.
БАН ще почете паметта на Иван Евстратиев Гешов

Панихидата в памет на Иван Гешов ще бъде отслужена на 11 март от 11.00 часа в храмa "Св. София". В завещанието си от 1 септември 1923 г. Иван Евстратиев Гешов препоръчва "да се служи всяка година панихида, на която да се произнася от виден свещенослужител, общественик или книжовник реч върху милосърдието, любовта към ближния, дълга към отечеството, сговора между българските синове, мира и приятелството между балканските народи".

Прекъснатата традиция след 1944 г., всяка година да се отслужва панихида в памет на българския общественик, беше възстановена през 2012 г. от Научния архив на БАН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израелската полиция застреля двама  палестинци
Израелската полиция застреля двама палестинци
Илия Илиев е дал съгласие за сваляне на депутатския му имунитет
Илия Илиев е дал съгласие за сваляне на депутатския му имунитет