НОВИНИ

Баневи за "Панамагейт": Нямаме притеснения, ние сме бизнесмени

На път за Москва, малко преди полета, екип на "По света и у нас" успя да разговаря по телефона със съпругата на Николай Банев - Евгения. Тя обясни, че не се притесняват от факта, че техните имена са първите, излезли по случая Панамагейт. Каза още, че доходите им са с доказан произход, от много години търгуват през офшорни зони и очакват и други бизнесмени да бъдат обявени.

bnt avatar logo
от БНТ
20:23, 06.04.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
Евгения Банева - съпруга на бизнесмена Николай Банев: Всички хора, които се занимават с бизнес, се възползват от международно уредено офшорно законодателство. Проблемът би бил, ако в тези списъци изплуват хора на политици, на обществени длъжности, които разпределят пари и съответно не могат да докажат доходи. Условно се говори все пак нали за тайната на офшорките, защото всички много добре знаем, че тогава, когато има наказателно преследване, когато се намеси и Интерпол и прокуратура естествено тази собственост няма как да остане скрита.
БНТ: Т.е. въпреки това вие нямате притеснения?
Евгения Банева - съпруга на бизнесмена Николай Банев: Ама, защо да имаме притеснения, ние сме бизнесмени, използваме си офшорките за търговски операции, какъв е проблемът? Абсолютно всички наши не само приятели и познати партньори всички имат офшорни фирми не само българи, но и чуждестранни приятели и познати - това е законодателство, измислено от Великобритания. Аз лично апелирам всички офшорни зони да разкрият всичките си клиенти и сумите в тези сметки. Не става въпрос при българите толкова за укриване на данъци. По-голямата част от белия бизнес си използва офшорните зони по-скоро за скриване на самоличността, защото съм го казвала многократно, защото един факт е изключително неприятен в България - как е възможно през българския търговски регистър да могат да ти откраднат фирма или да впишат друг съдружник и ти в един момент си извън една фирма, в която си вложил много пари. Бизнесмените са принудени да си запазят самоличността и съответно собствеността.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха първия паметник на архитект във Варна
Откриха първия паметник на архитект във Варна
ТИР прегази дете в центъра на старозагорското село Паничерево
ТИР прегази дете в центъра на старозагорското село Паничерево