НОВИНИ

Бави се сеитбата на царевицата и слънчогледа

В Русенско се бави сеитбата на царевицата и слънчогледа. За да наваксат пропуснатото време, някои от стопаните са принудени да работят и през нощта. Към момента са засети над 180 000 дка. Тази година са и двойно повече площите с фуражен грах.

bnt avatar logo
от Галя Пенчева
19:45, 11.04.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

През пролетта времето беше по-влажно от обичайното, и това забави сеитбата, казва Иван Караиванов. Той обработва 14 000 декара земя и е планирал да засее близо 6000 декара с царевица и слънчоглед. В неговите ниви се работи и през нощта.

Иван Караиванов – земеделски производител: „На този етап ние искаме и хубаво време да сеем, но пшениците страдат за дъжд. Хубаво е да превали и да ни даде време да сеем. Необходима е влага за есенниците. Житата страдат за дъжд.”

Въпреки закъснялата сеитба Иван Караиванов се надява на добри добиви. От две години насам заради европейски изисквания, 5% от площите трябва да бъдат засети с други пролетни култури, които щадят почвата, като например фуражен грах. Миналата годна Иван Караиванов е обработил 300 декара, а тази над два пъти повече – 700.

Иван Караиванов: „Опита от миналата година със соята не е удачна култура, иска поливане, а при нас нямаме напояване през лятото. Грахът понеже се сее рано, рано се жъне, успява да бъде отгледана с ранните пролетни дъждове.”

Миналата пролет в Русенско бяха засяха само 2500 декара с фуражен грах, а сега близо 9000, сочи справката на областната дирекция земеделие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама от задържаните за наркоразпространение в Студентски град остават в ареста
Двама от задържаните за наркоразпространение в Студентски град остават в ареста
Местан: Нека съдим за ДОСТ по реалното политическо поведение
Местан: Нека съдим за ДОСТ по реалното политическо поведение