НОВИНИ

Бъчварова: ДАНС проверява задържаните мигранти за връзка с радикални организации

Премиерът в оставка Бойко Борисов отложи планираното за днес посещение в Будапеща и свика оперативно съвещание в Министерския съвет заради безредиците в Харманли. След съвещанието вицепремиерът Румяна Бъчварова запозна депутатите с развитието на ситуацията и мерките, които ще бъдат предприети. Тя посочи, че ДАНС проверява задържаните мигранти за връзка с радикални организации и че за един от тях има такива съмнения. БСП и ГЕРБ си размениха обвинения за неадекватна политика по бежанската криза.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:31, 25.11.2016
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

В пленарната зала, вицепремиерът Румяна Бъчварова в детайли очерта хронологията на събитията в бежанския център в Харманли. Обясни, че при безредиците са пострадали 24 полицаи, а 240 мигранти са задържани.

Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи: Протестиращите са отправили искания да им се разреши да напуснат центъра и да им се осигури коридор в посока Република Сърбия.

ДАНС установява кои са организаторите на протеста, както и дали някой от задържаните мигранти има връзка с терористични организации. Бъчварова посочи, че на съвещанието при премиера е обсъдено възстановяване на оградата на центъра в Харманли и по-добра охрана на местата за настаняване на бежанци.

Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи: Ситуацията е кризисна, но в момента мога да кажа, че я владеем. В момента обмисляме друга организация, която да отдели бежанците, сирийските бежанци от тези, които идват от Афганистан, и които нямат сериозни основания да получат такъв статут. И да направим такава организация, че те да не провокират последващи такива вълнения.

От ляво поискаха партиите да постигнат политическо съгласие за незабавно екстрадиция на тези, които не са бежанци, както и драконовски мерки срещу нелегалното пресичане на границата и каналджийството.

Корнелия Нинова - председател на БСП - лява България: Лъжехте, че няма проблеми и че ние заиграваме със страховете на хората. Министър-председателят призова да не си прехвърляме вини и да се обединим пред този проблем за България. Малко късно се сети - чак като падна от власт. Няма да носим отговорност за ваши грешки и национални предателства.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Вие винаги сте се опитвали да си играете със страховете на хората. Вината беше изцяло на кабинета "Орешарски", защото не бяха подготвени да реагират адекватно на тази ситуация. Повярвайте, че няма с какво да се гордеете и молбата ми е когато говорите за бежанци, за проблемите, които трябва да решава България, тези проблеми щяха да бъдат в пъти по-големи и по-нерешими с години напред.
Светослав Белемезов - АБВ: Не е редно да политизираме, трябва адекватно да оценим ситуацията, да признаем грешките, ако има такива и да предложим решения за българските граждани и мигрантите.

Патриотите настояват за изграждането на специализирани лагери от закрит тип близо до границата, извън населени места.

Красимир Каракачанов - съпредседател на ПФ: В този лагер има фитнес център, има зали за отдих и забава, футболно и баскетболно игрище. Има условия на живот, каквито не са осигурени в нито един старчески дом и дом за сираци в България.

Те се отблагодариха унищожавайки това имущество, нападайки българските полицаи.

Найден Зеленогорски - съпредседател на ПГ на Реформаторския блок: ДАНС следва да установи има ли сценарий в избухването на безредиците вчера в Харманли. Бързата и решителна намеса на държавата е от изключително значение.

Реформаторите настояват парламентарната вътрешна комисия да изслуша по темата МВР, ДАНС и Агенцията за бежанците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Част от мигрантите ще бъдат преместени извън населените места
Бойко Борисов: Част от мигрантите ще бъдат преместени извън населените места
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Лъжите за Дядо Коледа травмират
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Лъжите за Дядо Коледа травмират