НОВИНИ

75 % от седмокласниците доучват изпуснатия материал като две години в една

Продължаваме темата, поставена от филма на репортера ни Елиана Димитрова "Училище под удара на закона" за "изпуснатия" учебен материал по история, география и биология при 130 хиляди български седмокласници и шестокласници. Собствено разследване по проблема са направили от Асоциацията на професионалните географи, като са поискали достъп до обществена информация и са установили, че 75% от децата ще доучват материала по Вариант 3 или с други думи ще вземат две години в една и няма да научат нищо.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:38, 25.11.2016
Чете се за: 01:31 мин.
Още

Доц. Иван Дреновски е член на Управителния съвет на Асоциацията на професионалните географи. Преподавател е в Югозападния Университет. През август миналата година разбира за решението на просветното министерство пропуснатия материал - Средновековие, География на Европа и гръбначни животни да се изучава по три варианта и оттогава се бори със системата.

доц. Иван Дреновски, Асоциация на професионалните географи и регионалисти: Просто бях потресен като разбрах какво се предлага от министерството. Няма как един предмет да се изучава веднъж в едно училище с 11 или 12 часа, в друго училище с 34 часа допълнително, а в трето училище да няма нито един час допълнително.

Това поставя децата в неравностойно положение, допуска се дискриминация и се нарушава единната държавна политика, казва още доц. Дреновски. Всеки един от вариантите влиза в конфликт или със стария, или с новия закон, допълва той.

доц. Иван Дреновски, Асоциация на професионалните географи и регионалисти: И на полето на образованието става един лабиринт, през който нито един директор, нито един учител може успешно да премине.

Още през лятото от Асоциацията пишат писма до Народното събрание, министерството, синдикатите, Омбудсмана Мая Манолова. Само тя реагира и изпраща писмо до министерството вариантите да се преразгледат. Географът смята, че най- лошият от тях е третия- да се вземат две години в една. Затова иска достъп до обществена информация и разбира...

доц. Иван Дреновски, Асоциация на професионалните географи и регионалисти: Този трети вариант, който на практика е абсолютно нелегитимен, защото не дава дори и един час допълнително за усвояване на учебното съдържание, е избран и се преподава по този начин при 75 % от децата. Това е един чудовищен социален експеримент, напълно ясно е, че те не могат да се справят.

Доц. Дреновски отдавна се занимава с образование, казва, че такова чудо досега не е виждал - деца започнали да учат по един учебен план и закон да завършат по друг. Пита и кой ще поеме отговорност за резултатите от този експеримент, които ще проличат след 5-10 години. Иначе проблемният параграф е 24-ти от преходните и заключителните разпоредби на закона.Той създава проблемите като определя закона да влезе в осми клас още на втората година. Възможно ли е Парламентът да го промени ?

доц. Иван Дреновски, Асоциация на професионалните географи и регионалисти: Това е наистина единственото легитимно решение на въпроса. Защото всички други решения, пак казвам, са не само половинчати, те са юридически неиздържани. При сегашната ситуация на парламентарна криза не вярвам, че ще се стигне- това не е приоритет в момента на народните представители.

Ако промяна наистина няма, Дреновски се надява поне догодина сегашните шестокласници да учат при по- приемливи условия. Затова от Асоциацията на географите говорят, а не остават безмълвни като редица други институции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Литургия за 1100 години от успението на Св. Климент
Литургия за 1100 години от успението на Св. Климент
1100 години от успението на Св. Климент
1100 години от успението на Св. Климент