НОВИНИ

"Силата на съдбата" се завръща в Софийската опера

Тази вечер Софийската опера връща на сцената си един от най-рядко изпълняваните шедьоври на Джузепе Верди – „Силата на съдбата“. Постановката идва от Театро Филармонико във Верона. Същата сценична версия е представена с успех в Марибор и Лиеж. Режисьор е Пеир Франческо Маестрини.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
17:27, 25.11.2016
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Само пет. Толкова ще са у нас спектаклите на „Силата на съдбата“. Партитурата на Верди изисква първокачествени изпълнители във всички централни партии и това й отрежда незавидната съдба да се изпълнява значително по-рядко от другите му творби. Сопраното Габриела Георгиеваще дебютира в ролята на Леонора и вече добре е претеглила сложността на своята партия.

Габриела Георгиева - сопрано: Няма височини, нямам притеснения, както в някои други партии, нали мислим за до-тата, за височините. Тук няма до-та, слава Богу, но пък е доста предизвикателно по-ниско е разположена чисто вокално, в по-нисък регистър, което също е един вид предизвикателство.

В Италия смятат „Силата на съдбата“ за опера, над която тегне проклятие. Това е причината, поради която Лучано Павароти категорично отказвал да я изпълнява.

Франческо Роза - диригент: Ние в Италия често се шегуваме с това суеверие, но всъщност избягваме да назоваваме тази опера с цялото ѝ име. Вместо това казваме „онази опера с четири действия от Верди“ или „онази опера от Верди с известната увертюра“. Причината за всичко това е, че в миналото е имало доста нещастни случаи. Мисля, че дори двама известни певци са починали, докато са изпълнявали тази опера.

За Франческо Роза обаче „Силата на съдбата“ не е свързана с фатални събития. Предишният път когато я дирижира, тя му носи голям успех и то не къде да е, а на сцената на Арена ди Верона. Публиката в София ще бъде радостна да види отново на родна сцена и един световен баритон – Кирил Манолов. Той вече отдавна пее ролята на Дон Карлос в чужбина и е дошъл моментът в нея да го чуят и българските му почитатели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган пак заплашва да отвори границите за мигрантите
Ердоган пак заплашва да отвори границите за мигрантите
Прокуратурата ще проверява дали има превишаване на права при потушаване на бунта
Прокуратурата ще проверява дали има превишаване на права при потушаване на бунта