НОВИНИ

Кризата около язовир "Рогозен" е овладяна, няма опасност за населението

Това каза кметът на община Хайредин Тодор Алексиев. Обявено е частично бедствено положение в общината в общините Хайредин и Мизия, евакуирани са 30-ина домакинства от селата Бързина и Ботево. Причината за извънредната ситуация е подкопаване на преливника на язовир "Рогозен", при което се е образувал дълбок кратер и неконтролирано се изливат големи количества вода. Това създава потенциална опасност за повторно наводнение на град Мизия.

bnt avatar logo
от Илияна Минковска
08:33, 08.05.2016
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Сигналът за бедствието е подаден вчера следобед, веднага е свикан областният авариен щаб и са взети бързи мерки да се предотврати наводнението. Цяла нощ мощни помпи изтегляха вода от язовира, за да се намали налягането върху авариралия преливник. В същото време колона от самосвали изсипва стотици тонове скална маса, за да запуши пробива.

Тодор Алексиев, кмет на община Хайредин: Получи се опасност, че пращаме на следващия язовир повече вода, което не е съвсем безопасно. Затова ние взехме превантивни мерки, като евакуирахме десетина-петнайсет къщи в село Бързина и десетина-петнайсет къщи в село Ботево, хора и имущество. И същевременно работим тук по язовирната стена.
Комисар Николай Димитров, ОД МВР, Враца: Ние работим превантивно,за да не се получи критична ситуация и да попаднат хора под заливна зона. Това, което се изпуска, не застрашава никого, но ние работим превантивно.
- И не се очаква висока приливна вълна?
- Не, категорично не!

Около 1 часа след полунощ на язовира пристигна министър Румяна Бъчварова, която се запозна с хода на аварийно-възстановителните работи.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: Опасна е ситуацията и мисля че са взети необходимите мерки, правилно се е действало. Макар че е тъмно, виждам че на правилните места се действа и още повече, което е най-важното, че са взети мерки за хората, предупредени са и тези, които са в непосредствен риск са евакуирани.


Оказва се, че и това бедствие е предизвестено, защото проверка преди няколко месеца е установила дефект в преливника.


Калин Янков, гл. директор на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени" : Този неработещ правилно основен изпускател е установен още на 3 февруари и е направено предписание този язовир да се доведе до мъртъв обем, да няма вода в него. Но това се отнася не само за този язовир, а и за другите два преди него, които го захранват. В момента мога да заявя, че опасност за населението няма.

Очаква се днес аварийната ситуация на язовир Рогозен да бъде овладяна, но произшествието е повод да се вземат радикални мерки за обезопасяване на цялата каскада от водоеми в региона, смятат специалистите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи фестивал на цацата в Кранево
Първи фестивал на цацата в Кранево
Кубрат Пулев стана европейски шампион по бокс в тежка категория
Кубрат Пулев стана европейски шампион по бокс в тежка категория