НОВИНИ

Без риболов в райони, където има популации на делфини

Риболовът в райони, където има популации на делфини, ще бъде забранен до седмица. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева след среща при премиера с природозащитници. Рибарите ще бъдат задължени и да слагат акустични устройства на мрежите си, които да гонят делфините.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
19:35, 21.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Срещата в Министерския съвет беше свикана спешно в опит да се вземат мерки заради рекордния брой мъртви делфини по българското крайбрежие. На нея присъстваха още министърът на околната среда Ивелина Василева, главният секретар на МВР Георги Костов и представители на контролни органи.

Само за два дни официалната статистика набъбна с нови 17 мъртви делфинa. Общо досега ековластите са регистрирали 108 смъртни случаи на защитени бозайници. Днес и официално беше посочена най-вероятната причина - делфините муткур умират от удавяне, защото се заплитат в рибарски мрежи за калкан, опънати по дъното.

Атанас Русев - Сдружение "Да запазим Корал": Всъщност цялото поколение ново на този вид делфини в Черно море се унищожава тотално и след 10 или 20 години популацията на този вид напълно ще изчезне от морето. Затова проблемът е толкова голям.
Ивелина Василева - министър на околната среда и водите: Насилствените действия евентуално върху защитени видове са наказуеми по смисъла на закона. Наказателният кодекс предвижда наказание, включително и затвор до 5 години.
Георги Костов - гл. секретар на МВР: В областните ни дирекции в Бургас и Варна имаме обучени и разследващи полицаи и обучени работници от Криминална полиция - т. нар. звена, които придобиха гражданско наименование като зоополиция, всъщност това са служители, които работят и по други престъпления.

След срещата се предвиждат и законодателни промени. Но най-важното решение от днес е, че риболовът ще бъде забранен в зони с големи популации на делфини. В други случаи забраната ще е временна спрямо миграционните им маршрути.

Десислава Танева - министър на земеделието: В райони, в които има популации на делфини, което ще бъде уточнено по данни на МОСВ и на неправителствения сектор, ще забраним риболова. Това ще бъде временно и само за места, които науката даде, че има популации и миграции.

Акустичните устройства по рибарските мрежи ще станат задължителни, като мярка, която да предупреждава делфините. Такъв проект е реализиран в Балчик и вече са отчетени положителни резултати. Но дори България да наложи рестрикции в акваторията си, не е ясно дали те ще се спазват от чуждестранните кораби в наши води. И сега черноморските държави извън Европейския съюз не се съобразяват например с квотите за улов на риба, наложени на страните членки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли български училища, свързани с Фетхуллах Гюлен?
Има ли български училища, свързани с Фетхуллах Гюлен?
Подновиха разкопките в Девня
Подновиха разкопките в Девня