НОВИНИ

Бежанци - организатори на канала за трафик на мигранти?

МВР и прокуратурата работят по версията чужди граждани, получили бежански статут у нас, да са организаторите на нов канал за трафик на мигранти. Негови членове се предполага, че са били шофьорът и собственикът на катастрофиралия вчера бус със 17 нелегални чужденци. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Бусът катастрофира на АМ "Тракия", 16-годишният шофьор и 10 от мигрантите загинаха на място. Смята се, че чужденците са влезли през зелената граница незаконно в района на граничния пункт "Малко Търново", където граничната ограда с Турция е рязана на няколко места. След това са били качени на микробус. Най-честият маршрут оттам е по АМ "Тракия" към София и българо-сръбската граница, където мигрантите са оставяни сами да влязат в Сърбия. Свиленград, Лесово, Малко Търново и Резово са местата, откъдето през годините влизат най-много мигранти в България. Калотина, Връшка Чука и Брегово са точките за изход на българо-сръбската.

Александър Марков
от Александър Марков Екип на "По света и у нас"
18:01, 05.06.2017
Чете се за: 01:51 мин.
У нас

Каналът, част от който са били шофьорът и собственикът на автобуса, са едни и същи лица и те са чужденци, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Схемата за трафик се ръководи от получили у нас статут на бежанци.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Граждани, които в повечето случаи влизат в страната като бежанци, които се установяват в страната, получават съответния статут, след което по едни или други причини, вместо да търсят и реализират първоначалната си цел, а именно преминаване в посока Западна Европа, на практика остават в страната и започват да превръщат съдбата на бежанците в един изключително доходен бизнес. Пак повтарям, в този бизнес лицата, които са управлявали автобуса, осигурявали и пр., очевидно са изпълнители, но смятам, че съвсем скоро ще се стигне и до организаторите.

Засега се работи с един чужденец в София, обясни главният прокурор, но не уточни дали въпросният чужденец стои зад канала за трафик на мигранти.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Тук малко или много нещата са поставени в една малко по-примитивна форма на организация. Тоест един бус, който пътува по магистралата, управляван от неправоспособен водач. Ако си представим, че водачът, който на всичкото отгоре е и непълнолетен, не бе допуснал ПТП, шансът да бъде спрян случайно, дори за проверка, най-малко поради вида на водача, от патрул на КАТ е твърде голяма.

На 16-годишният шофьор на буса са били обещани 1000 лева, за да извърши поръчката, обяви вътрешният министър Валентин Радев.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Очевидно това е някакъв канал. За да наемат това момче, което е на 16 години, той е непълнолетен, представете си, защото аз минах и видях дървото, където е ударен, отивайки натам, той отива, не спи, отива там, вечерта го наемат за 1000 лв. Той е жертва, той е жертва на тези хора, които са го организирали и поставили на това място.

Иначе маршрутът на мигрантите е бил от българо-турската граница през АМ "Тракия" до София, където или да останат на квартира, или да продължат към българо-сръбската. Непосредствено преди границата трафикантите оставят чужденците сами да се оправят. Двама от пострадалите вчера остават в болницата в Пазарджик в интензивно отделение.

д-р Васил Вълчев, изп. директор на болницата в Пазарджик: И двамата са оперирани през вчерашния ден, в тежко, но стабилно състояние. Единият пациент е с политравма, с лицево-челюстни наранявания, изваден е далакът му.

Според експерти, каналът е бил от ниския клас - превозвани са хора, които нямат големи финансови възможности, и плащат хиляди евро на човек, за да бъдат прекарани през страната ни.

Тихомир Безлов, експерт по сигурността: Плаща някъде в порядъка на 1000-1500 евро, но цените падат, защото просто се променят мигрантите, които минават през България - сирийци, иракчани, сравнително по-заможни хора, сега виждате афганистанци. Говорим за отсечката, територията на България.

И главният прокурор Сотир Цацаров, и експертите по сигурност, обаче, са категорични - през подобни канали могат да влязат не само мигранти.

Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност: Това е още една възможност за навлизане на територията на България и на чуждестранни бойци и на крайно радикализирани елементи. Задължително трябва да погледнем и на с-мата за сигурност, защото разкритията, които имаме, знаете за арестувани гранични полицаи, това е пробив в сигурността на цяла Европа.

Разследването по случая продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неуместна шега стои зад паниката с 1500 ранени в Торино
Неуместна шега стои зад паниката с 1500 ранени в Торино
Съвместна изложба подредиха художниците Гриша Кубратов и Живко Лазаров в Русе
Съвместна изложба подредиха художниците Гриша Кубратов и Живко Лазаров в Русе