НОВИНИ

Безплатна лятна академия за програмисти започва в Бургас

От утре започва втората Лятна IT Академия в Бургас. Тя е организирана от общината и е безплатна. Целта е в продължение на месец ученици и студенти с интерес към информационните и комуникационните технологии да развиват и надграждат своите знания.

bnt avatar logo
от БНТ
13:51, 02.07.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Сериозният недостиг на компютърни специалисти, многото инвестиции в IT сектора и навлизането на нови чуждестранни компании на българският пазар са в основата на създаването на Академията.

Александър Милев - директор в компания за трансформация на бизнес процеси: "Този тип бизнес се разви значително през последните години и самата сфера предстои тепърва да се развива, което означава, че ще има тепърва търсене на още такъв тип кадри".

Вече много от училищата и университетите разкриват допълнителни специалности за компютърни специалисти. Именно и заради това община Бургас създаде лятната IT Академия, която е по идея на кмета Димитър Николов.

Йорданка Ананиева- заместник-кмет на Община Бургас: "Това е един шанс за децата, които имат траен интерес в тази посока през лятната ваканция да могат да натрупат знания умения, да направят своите първи стъпки. По- уверено да стъпват в материята".

Освен че са най-търсени на пазара на труда, компютърните специалисти са и най-добре платени. Заплатите в бранша са високи, но такива са и изискванията към кандидатите за работа.

Александър Милев: "Заплащането определено е едно от най-добрите за нивото в България. В повечето компании стартовите заплати са от 1000 лева нетна заплата, като те могат да стигнат до 5000 лева и по-високи за специалисти, различни разработчици на софтуер, които имат много опит и работят в специфична технология, която се среща по-рядко.

В края на обучението си всички ученици и студенти ще получат диплома за завършен IT курс. За всички тях община Бургас е осигурила ваучери за консумативи за компютри и книги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трети ден от фестивала Ежедневието на средновековен Търновград
Трети ден от фестивала "Ежедневието на средновековен Търновград"
Идеи за разнообразна детска ваканция
Идеи за разнообразна детска ваканция