НОВИНИ

Вечерите на споделената музика в двореца Врана продължават

За четвърта поредна година Софийската филхармония радва своята публика с концерти на открито. Барокова музика и джаз изпровизации звучаха през изминалата вечер в дворцовия парк, а на сцената излязоха музикантите Антони Дончев, Валентин Геров и Теодосий Спасов.

Айше Сали
от Айше Сали
12:13, 02.07.2017
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Необичайно съчетание от нежна барокова музика и любими джаз стандарти - или среща между две епохи, която се случва рядко на сцената. За тази обаче виновниците са диригентът и пианист Антони Дончев и виолистът Валентин Геров. Двамата музиканти и дългогодишни приятели решават да изпълнят произведенията на Хенри Пърсел и Марен Маре заедно с тези на Майлс Дейвис.

Антони Дончев, пианист и диригент на Биг Бенда на БНР: Музиката е прекрасна и защото музиката позволява да стане тази комбинация. Според мен най-важното са артистите, които са на сцената. Те правят това обединение в музиката. Тя всеки един миг е различна, а още повече импровизационната музика, която ние ще представим. Всеки един миг музикален е отлетял накъде, захранил е вселената, дай Боже, с добро!
Валентин Геров, виолист: Има нещо, което е по-различно - въздухът, атмосферата, съприкосновението с царските особи. Едно време истинските музиканти са били придворни. Може би малко от този дух може да закачим.
Антони Дончев, пианист и диригент на Биг Бенда на БНР: Мисля, че е много добра идеята да в този сезон на това прекрасно място да се правят концерти. Навсякъде по света се случва това, защо не и в България да го направим?

Красивите изпълнения ще звучат във Врана и тази вечер. Последният концерт в дворцовия парк е посветен на испанската музика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Старозагорската опера в София
Старозагорската опера в София
Пожар гори в землищата на няколко кюстендилски села
Пожар гори в землищата на няколко кюстендилски села