НОВИНИ

Идеи за разнообразна детска ваканция

Спорт, игри или занимания с книжки - това са само част от нещата, с които родителите могат да разнообразят всекидневието на децата си в оставащите два месеца до края на ваканцията.

Цанка Николова
от Цанка Николова
13:36, 02.07.2017
Чете се за: 01:30 мин.
Още

Конната езда дава усещане за свобода и прилича на полет в безкрая. А само на няколко километра извън София децата могат да се откъснат от града и да се доближат до природата.

Веско Герджиков, управител на конна база: Това, което се стремим, е да ги запознаем с начина на живот на конете, с начина на езда, да се научат на някои от основните упражнения, на езда, освен това малко стрелба с лък, разходка на пасището, достатъчно много игри по поляните, които са около базата, федербал, топки. Всичко, което е на открито и което ги зарежда с енергия и ги вади от моловете и от компютрите.

По време на езда децата се отпускат, приближават се до света на конете и първоначалният страх се превръща в приятелска обич.

Анна Елазарова, управител на конна база: Непрекъснато чувам от познати, които ми казват, детето стои пред компютъра и си играе на таблета. Чия е вината, за мен не е на детето. Така че апелирам, вместо да се оплакват, просто да ги хванат за ръчичка и да намерят подходящото занимание за тях в летните месеци и да не оставят децата пред компютрите да стоят.

До света на природата и животните децата могат да пътуват и в този детски център. Тази година "Умна ваканция" предвижда тематични дни, в които децата да се запознаят отблизо с животните, дърветата, небето и земята. Освен обучение и игри, за малките са предвидени и спортни занимания. Има и вариант на английски език.

Ивайло Славов, образователен екип на "Музейко": Децата научават най-различни неща, играейки си, правейки неща с ръце. Музейко е т. нар. хендзоун музей, в който нещата се правят и се пипат. Имаме спортни занимания, имаме страхотна среда, в която децата част от времето прекарват в тематични разходки, т.е. това, което са правили в уъркшоповете и в заниманията, те по някакъв начин го виждат и в експозицията, която е интерактивна и могат да играят с всички елементи на експозицията.
;

За любителите на книжките пък Столичната библиотека за втора поредна година отвежда малките читатели в детския свят. Лятната занималня е част от кампанията за насърчаване на четенето сред младите.

Адриана Гайдарова, началник сектор "Детска библиотека": Идеята на лятната занималня е да привлечем повече деца към библиотеката, да заобичат повече книгите, четенето и съответно да станат и наши читатели разбира се. Тук ние ще има предоставим освен книги и много интересни неща и ще разберат, че библиотеката не е просто място, в което можеш да четеш, а можеш и да се забавляваш.

Всяка седмица е тематична и разкрива пред децата различни литературни герои и заглавия. Освен да четат книжки, до края на юли децата ще могат да рисуват, да играят и да гледат филми. Предвидени са и викторини върху творчеството на различни автори. Лятото е време за игри и забавления, с които децата могат да изкарат еднa вълнуващa и незабравимa ваканция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатна лятна академия за програмисти започва в Бургас
Безплатна лятна академия за програмисти започва в Бургас
Имигрант е починал от задушаване в ТИР,  пътуващ към България
Имигрант е починал от задушаване в ТИР, пътуващ към България