НОВИНИ

Безработните ще могат да подават заявления за обезщетение по електронен път

Безработните вече ще могат да подават заявления за обезщетение по електронен път. Това реши правителството на днешното си заседание. Служебният кабинет прие промени в 8 социални наредби, с които ще спести на гражданите чакане на опашки в НОИ.

Николай Минков
от Николай Минков
18:59, 29.03.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Основната цел на мерките в социалната сфера, които днес прие правителството е да намалят административната тежест за хората, които са без работа.

От 1-ви юли заявленията за обезщетение на безработните ще могат да се подават от всяка точка на страната по интернет. Има само едно условие за хората, предпочели електронната регистрация.

Ирина Белчева - говорител на служебното правителство: Ще се ползва електронен подпис или идентификационния персонален код, който могат да получат от НОИ.

Отпада и необходимостта за предоставяне на документи, удостоверяващи осигурителен стаж при подаване на заявление за получаване на обезщетение за безработица. Тази информация ще бъде използвана от базата данни на НОИ.

С друго решение на кабинета се премахва подаването на декларация за имотно състояние за получаване на социална пенсия за старост или персонална пенсия. И още:

Ирина Белчева - говорител на служебното правителство: Отпада подаването на документ, удостоверяващ, че детето е учащо се при получаване на персонална пенсия. НОИ вече ще може служебно да получава тази информация от Министерството на образованието.

От 7 на 14 дни се удължава срокът за разследване, регистриране и отчитане на трудовите злополуки. Предвижда се още върху доходите от обезщетения да се приспадат осигурителни вноски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интернет платформа помага на предприемачите в бизнеса
Интернет платформа помага на предприемачите в бизнеса
Герджиков: Добре е час по-скоро да има кабинет, защото иначе рискуваме много
Герджиков: Добре е час по-скоро да има кабинет, защото иначе рискуваме много