НОВИНИ

Безредици и сблъсъци с полицията на 12-тия протест на "жълтите жилетки"

"Жълтите жилетки" отново протестираха във Франция, но не се стигна до прояви на вандализъм. Това е 12-тата събота на недоволство на движението. Митингът в Париж премина като "шествие на ранените". Вижте повече от предава кореспондента на БНР Юлия Талева.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, кор. на БНР
19:46, 02.02.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Студът не можа да скове гнева на "жълтите жилетки" днес: около 13800 са протестирали в Париж, според независимия кабинет за преброяване "Окюренс".

На Площада на Републиката отново избухнаха безредици и сблъсъци с полицията, въпреки че днешното шествие беше за осъждане на насилието.

Над 1000 са пострадалите в демонстрациите досега, имаше и случаи на откъснати ръце и увредени очи, което се виждаше от превръзките, истински или символични, в първите редици на шествието.

Протестиращите осъдиха особено остро употребата на боеприпаси "флашбол" и оглушителни гранати от полицията.

Ерик Друе, водещ представител на"Жълтите жилетки": Опитваме се да покажем и говорим най-вече за всички ранени от началото на движението, ранени които правителството се опитва да скрие, защото вие не чувате за тях в новините. Те не получиха подкрепа или извинение от държавата.

Днес 60 френски адвокати също излязоха с писмо срещу несъразмерните според тях съдебни санкции срещу някои задържани демонстранти.

Ако нямаше насилие, нямаше да има и такава ответна реакция - така в Туитър оправда действията на полицията френският вътрешен министър Кристоф Кастанер.

Около 5000 "жълти жилетки" се събраха и във Валанс, избран за втори център на днешните протестни действия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Объркване, сплашване, паника - как действат с жертвите си телефонните измамници
Объркване, сплашване, паника - как действат с жертвите си телефонните измамници
Австралийската флота залови над 2 тона хашиш в Арабско море
Австралийската флота залови над 2 тона хашиш в Арабско море