НОВИНИ

Хиляди на протест в Мадрид с искане за по-високи пенсии

Хиляди пенсионери излязоха по улиците на Мадрид с искане за по-високи пенсии. Демонстрантите заявиха, че протестират не само за собствените си пари за старост, но и средствата, които ще бъдат отпускани на бъдещите поколения, излизащи в пенсия.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:36, 02.02.2019
Чете се за: 00:24 мин.
По света

Към демонстрацията на възрастните хора се присъединиха и таксиметровите шофьори, които обявиха стачка срещу нелоялната конкуренция на компаниите за споделено пътуване.

През януари правителството на премиера Педро Санчес представи пред парламента проектобюджета, в който беше включено 6-процентно увеличение на пенсиите, но демонстрантите го отхвърлиха.

Испанската система за социално подпомагане е в колапс след близо петгодишна рецесия, която е следствие от срива на пазара на имотите, предизвикал глобалната финансова криза през 2008 г.

Застаряващото население на страната в момента разчита на средства от държавния бюджет, като разходите за пенсии са по-високи, отколкото приходите.

В Испания има около 8,7 милиона пенсионери, а раждаемостта е ниска, което предизвиква опасения за потенциална "пенсионна бомба".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Груевски проговори: Избягах през Албания
Груевски проговори: Избягах през Албания
На 6 февруари подписват Протокола за присъединяване на Македония към НАТО
На 6 февруари подписват Протокола за присъединяване на Македония към НАТО