НОВИНИ

Социално предприятие в Раковски изработва свещи за посещението на папата

Социално предприятие в Раковски дава работа на хора в неравностойно положение. Работилницата за свещи и сапуни е разкрита в началото на тази година, а продукцията вече се радва на успех. За предстоящото посещение на папа Франциск в предприятието ще направят специални свещи, предвиден е подарък и за светия отец.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
21:12, 02.02.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Социалното предприятие е разкрито от благотворителната организация "Каритас" по европейски проект. В него работят 12 жители на Раковски, които получават за труда си минимална работна заплата.

Венцислав Чавдаров, директор на социалното предприятие: Целта на предприятието всъщност е да наеме хора с увреждания и също така такива, които са неравностойни на пазара на труда по различни причини. Имаше огромен наплив от желаещи, които искаха да работят.

Венелин и Теодора са сред одобрените кандидати. 35-годишният мъж се е специализирал в производството на сапуните, а Теодора отговаря за опаковането.

Венелин: Дойдох да работя тук, защото никъде другаде не ме искат, 95% ми е нетрудоспособността и тук се чувствам много добре, защото тук се чувствам полезен.
Теодора: Не съм работила близо от една година и реших, че имам нужда от нова работа и потърсих.

В предприятието използват изцяло с български продукти и всичко се прави на ръка.

Ваня Плачкова, мениджър на предприятието: Парафинът, който вземаме за свещите, го претапяме наново, вкарваме цвят и аромат, и вече го декорираме спрямо нашата фантазия, по същия начин със сапуните.

Работи се и по дизайна на специална свещ, която ще се предлага на гостите на Раковски по време на посещението на папа Франциск през месец май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 11 души, сред които 4 деца, загинаха при рухване на сграда в Алепо
Най-малко 11 души, сред които 4 деца, загинаха при рухване на сграда в Алепо
Квестор ще проверява с дрегер за алкохол общински съветници в Смолян
Квестор ще проверява с дрегер за алкохол общински съветници в Смолян