НОВИНИ

Австралийската флота залови над 2 тона хашиш в Арабско море

Зрелищни удари на австралийската флота срещу наркотрафика. Специални части от фрегатата "Баларат" превзеха тази седмица на абордаж два съда на наркотрафиканти в Арабско море. Мисията е част от международните усилия за морска сигурност в Близкия изток.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:32, 02.02.2019
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Атакувани са две рибарски лодки след констатирано подозрително поведение. Заловени са над 2 тона хашиш и 345 кг хероин. Уличната цена на всяка от двете пратки е около 76 милиона щатски долара.

Успехът е резултат от използването на върхови технологии, информационни канали и внимателно наблюдение, отбелязва австралийската флота.

Фрегатата "Баларат" участва в операция "Маниту" - част от международните усилия за морска сигурност, стабилност и просперитет в Близкия изток. Задачите са борба с наркотрафика, тероризма и пиратството в района на Северния индийски океан, Арабско море и Аденския залив.

Настоящата мисия на фрегатата "Баларат" продължава девет месеца. През декември екипажът й залови 931 кг хероин, а при акция в началото на годината и повече от три тона хашиш. Чрез операцията Австралия си гарантира сигурен и свободен достъп до Близкия изток, като същевременно се насърчава и развитието на търговията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безредици и сблъсъци с полицията на 12-тия протест на жълтите жилетки
Безредици и сблъсъци с полицията на 12-тия протест на "жълтите жилетки"
Безстопанствен кон предизвика тежка катастрофа край Казанлък
Безстопанствен кон предизвика тежка катастрофа край Казанлък