НОВИНИ

Безредици в Молдова

Около 1000 демонстранти в Молдова влязоха днес в масови сблъсъци с полицията. Те заплашиха да щурмуват сгради в центъра на Кишинев, които са собственост на известен бизнесмен.

безредици молдова
bnt avatar logo
от БНТ
06:36, 25.04.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света

От септември насам в Молдова редовно се организират многохилядни протести, след като от местни банки изчезнаха 1 милиард долара. Финансовата измама доведе до масово разочарование от политиците и от бизнес лидерите в страната. Назначаването на нов министър-председател през януари, който има близки връзки с един от най-богатите хора в Молдова, разгневи опозицията и гражданите, които настояват за предсрочни парламентарни избори.

Снощи около 7000 души протестираха пред сградата на правителството. Демонстрантите влязоха в сблъсъци с полицията, при които 14 служители на реда бяха ранени. От Генералния инспекторат на полицията съобщиха, че е стартирано наказателно дело срещу участниците в безредиците в Кишинев. Били са задържани около десет от най-активните демонстранти.

Министърът на вътрешните работи Александър Жиздан заяви, че отговорността за възникналите безредици е на лидерите на Гражданска платформа "Достойнство и справедливост". Инга Григориу, която е сред лидерите на протеста, пък призова демонстрантите да се съберат отново в понеделник сутринта с цел да попречат на работата на държавните институции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конференция за приложение на иновативна технология за лечение на тумори
Конференция за приложение на иновативна технология за лечение на тумори
Представят годишен отчет на държавните енергийни дружества
Представят годишен отчет на държавните енергийни дружества