НОВИНИ

Безсрочна гладна стачка обявиха миньорите от мангановата мина в Оброчище

Причината - ниските заплати и системното им забавяне. До крайните действия се стигна след като вече две седмици работниците не успяха да се срещнат с работодателя си. Те настояват държавата да се намеси и да се развали концесията за добива на манган.

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 22.03.2017 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

След разпореждане на ръководството на мината от днес входът на рудника е затворен и миньорите не могат да стигнат до работните си места. Така от двете страни на оградата се оказаха нощната и дневната смяна. Миньори казаха, че инспекцията по труда е установила редица нарушения, но нищо не се е променило. Стачкуващите подозират, че целта на ръководството е да ликвидира едно печелившо производство.

Димитър Иванов: Нямаме никакъв контакт от две седмици вече с нашия работодател, крие се.

Работниците в мината настояват за увеличение на заплатите с 30% и повече социални придобивки - ваучери за храна и облекло. Те искат да се възстанови и транспорта до мината тъй като сега са принудени да ходят на работа с личните си коли. Настояват и за увеличение на годишния отпуск от 25 на 30 дни. Стачкуващите казаха, че трудовите възнаграждения не са променяни през последните 10 години и са между 460 и 610 лева.

Йордан Петров: Оператор обслужване на акумулатори ми е длъжността, това ми е трудовия договор. Това ми е работната заплата - 420 лева.
;

Освен по-високи заплати, миньорите настояват и за прекратяване на концесията на мината.

"Да идва правителството, да ги хваща за ушите и да си отиват. Да си отиват тия хора. Искаме оставката на ръководството, да си отива, защото повече не се работи без пари", скандираха протестиращи.

"Евроманган" АД има концесия за мината в село Оброчище за 25 г. Договорът е подписан през 1999 г. Справка от Търговския регистър от 2015 г. сочи, че дружеството е собственост на офшорна фирма регистрирана в Кипър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха двама при опит за въоръжен грабеж в Студентски град
Задържаха двама при опит за въоръжен грабеж в Студентски град
Президентът Радев призова партиите към отговорен тон и поведение
Президентът Радев призова партиите към отговорен тон и поведение