НОВИНИ

Фермери атакуваха неуспешно земеделското министерство

Протест на животновъди и биопроизводители пред Министерството на земеделието днес ескалира и се стигна до сблъсъци с полицията, която с жива верига охраняваше входа на министерството. Недоволството им е заради забавени плащания за 2016 година. В същото време тютюнопроизводители в различни части на страната също излязоха на протест, недоволни от недостатъчното финансиране на дейността им.

bnt avatar logo
от Оператор: Стоян Мицов
15:38, 22.03.2017 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Протестиращите животновъди и биопроизводители настояха пред земеделското министерство незабавно да получат забавените плащания за 2016 година по Програмата за селските райони, както и министър Христо Бозуков да отмени заповедта, с която беше спряно кандидатстването по 2 екологични мерки.

Напрежението ескалира, след като фермерите отказаха да излъчат свои представители за среща с министъра и настояха той да слезе при тях. Той обаче също отказа и срещата не се състоя. Недоволните фермери атакуваха неуспешно министерството. След това тръгнаха по бул. "Христо Ботев"като блокираха движението, а после стигнаха и до Президентството.

Неделчо Личев, животновъд: Искаме президентът да слезе. Той каза, че това правителство се правя чудесно. Това правителство не трябваше да прави ограничения, а само да подготви изборите. Ако трябва ще бойкотираме изборите, за да ни чуят.
Владимир Владимиров, представител на протестиращите от София - област: Протестът ни не е политически. Нека не се обвързваме с никакви партии. Ние не искахме да идваме пред Президентството. Търсехме среща с министър Бозуков, но след като той се скри. Искахме да разберем кога ще си получим парите, които сме изработили.

Животновъдите се заканиха, че ще продължат протестните действия в петък с блокади на автомагистрали и гранични пунктове.

От земеделското министерство отговориха, че са отворени за диалог, но решения няма да се взимат под натиск. А на среща с фермерите преди 2 дни, министър Бозуков обеща парите по агроекологичните мерки да им бъдат изплатени още преди Великден.

Опит да блокират граничния пункт Капитан Петко войвода край Свиленград направиха днес протестиращи тютюнопроизводители, но бяха спрени от полицията. Те недоволстват срещу неправилното според тях разпределяне на националните субсидии в сектора. Освен това някои от тютюнопроизводителите още не са получили парите за миналогодишната реколта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП изпраща Бареков на мисия в Гамбия
ЕП изпраща Бареков на мисия в Гамбия
Полиция спря протестиращи тютюнопроизводители
Полиция спря протестиращи тютюнопроизводители