НОВИНИ

​Библиотека на колела

Библиотека на колела. Това е мечтата на младежи от Смолян, които търсят съмишленици и дарители, за да могат да я осъществят. Желанието им е каравана с книги да обикаля по малките и отдалечени села и градове първо в Родопите, а след това и в останалите погранични райони на страната, където от години няма библиотеки.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
22:07, 05.03.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Александър и Вилиан признават, че идеята за библиотека на колела не е тяхно откритие. Но мечтата им е да могат да я реализират в България.

Александър Караджов: Да подарим мъничко щастие на хората, които по една или друга причина нямат възможност да четат книги, нямат достъп до библиотеки... и затова ние решихме да отидем директно при хората. Аз си я представям да бъде изключително уютна, влезне ли човек вътре, да не иска да излезне.

Момчетата вече са харесали стара карава, която да купят и ремонтират. А след това ще я напълнят с любими заглавия.

Вилиан Стефанов: Замислили сме се това да бъдат книги на всякаква тематика, няма да се спираме на точно определен жанр. Разчитаме предимно на дарения - от книжарници, от частни лица.

Издатели също изразиха готовност да подкрепят инициативата.

Божана Апостолова - издател: Нищо по-добро от една четяща България, особено млади, не баби като мен вече, аз само ще помагам, младите трябва да правят живота си и този живот трябва да е духовен.

Голямото желание на момчетата е на 6 май да тръгнат на първото си турне. В любимите им Родопи. А след това и в пограничните райони с Македония и Сърбия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-опасният румънски хакер ще бъде екстрадиран в САЩ
Най-опасният румънски хакер ще бъде екстрадиран в САЩ
Нови избори в село Бачково
Нови избори в село Бачково