САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Битката за Мосул е към края си

Очаква се до няколко дни иракският премиер да обяви официално победа на иракските сили в града, който беше превзет от "Ислямска държава". В града вече празнуват.

от БНТ
12:38, 03.07.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Иракските военни се радват и вече слушат музика по улиците на Мосул след месеци ожесточени битки с джихадистите. Очаква се пълната победа над "Ислямска държава " в града да бъде обявена до края на седмицата лично от премиера на Ирак Хайдер ал Абади.

Войници от елитните контратерористични сили си върнаха квартал Макави в стария град, близо до западните брегове на Тигър. Достигането до реката ще означава окончателен край на контрола на радикалните сунити. Международната коалиция осигурява на офанзивата подкрепа от въздуха. Освободените райони се прочистват от мини. "Ислямска държава " обаче все още държи в ръцете си района западно от Мосул, където живеят хиляди цивилни граждани.

Близо 9-месечната война в градски условия прогони 900 000 души или половината от населението на Мосул отпреди конфликта. Жертвите са стотици. Смята се, че в историчската част на града са блокирани хиляди хора с малко вода, храна и лекарства. Най-малко 15 000 местни жители са хоспитализирани. Преди три години, водачът на "Ислямска държава " Ал Багдади, обяви създаването на халифата и провъзгласи Мосул за негова столица. Според руското командване Ал Багдади е бил убит през юни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Хърби Хенкок за 38-ми път на фестивала в Монтрьо
Хърби Хенкок за 38-ми път на фестивала в Монтрьо
Доброволческа среща Лято без риск ще се проведе във Варна
Доброволческа среща "Лято без риск" ще се проведе във Варна