НОВИНИ

Бизнесмен от Русе съди НАП за изтекли лични данни

Русенски бизнесмен заведе дело срещу НАП заради изтекли лични данни след хакерската атака преди седем месеца. Искът е внесен в Административния съд и е на стойност един лев за нанесени неимуществени вреди.

bnt avatar logo
от Теодор Стамболиев
16:36, 17.02.2020
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Свилен Максимов е един от 5-те милиона българи, чиито лични данни изтекоха след хакерския пробив на сървърите на НАП. Данните от данъчни декларации и финансови отчети на фирмите му също бяха източени. Решава да съди приходната агенция, но само за един лев. А целта му е с гражданската си позиция да покаже, че обществото трябва да търси правата си пред държавните институции.

Свилен Максимов, бизнесмен: Всъщност нека всички да се осъзнаем, че ние всъщност сме граждани и че ние сме единственият орган, който може да търси отговорност на институциите, когато те се справят добре - ние плащаме данъци, когато те, обаче грешат или допускат някакви грешки, ние сме институцията, която трябва да им търси отговорност.
Андрей Желязков, адвокат: В други държави считам, че за такъв гаф щеше да има поне оставки на ръководни служители от страна на приходната агенция.

Досега има няколко заведени дела за изтичане на данни срещу НАП в София, като по тях все още няма решение. Очаква се първото заседание по делото в Русе да бъде през април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясни са първите номинации за лидер на БСП
Ясни са първите номинации за лидер на БСП
Съдът потвърди мярката парична гаранция на собственика на депото край Дупница
Съдът потвърди мярката "парична гаранция" на собственика на депото край Дупница